aA
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) prie VRM pareigūnai trečiadienį Medininkų poste sulaikė ir konfiskavo didelę grynųjų pinigų sumą, kurią kontrabanda ketinta išvežti iš Lietuvos. Įtariama, kad Baltarusijos pilietis iš Lietuvos neteisėtai bandė išvežti 22 tūkst. 830 JAV dolerių (78,7 tūkst. litų).
Money
Informacijos apie galimą pinigų kontrabandą FNTT Pinigų plovimo prevencijos skyrius gavo dar pernai, atlikdamas įtartinų operacijų pinigais, vykdomų Lietuvos kredito įstaigose, analizę.

Pasak FNTT, buvo nustatyta, kad per Baltarusijos piliečio Aleksandro Kazakovo asmeninę sąskaitą viename Lietuvos banke vykdomos stambios operacijos JAV doleriais.

Turimais duomenimis, lėšos buvo pervedamos iš lengvatinės prekybos kompanijos sąskaitos, esančios Latvijos Aizkraukles banke. Atlikus pinigų pervedimą, visus juos grynais nuimdavo iš Baltarusijos atvykę piliečiai, turintys sąskaitos savininko įgaliojimus.

Atlikus pirminių bankinių dokumentų analizę bei nustačius, kad lengvatinės prekybos firma - lėšų mokėtoja, pervesdama pinigus į Lietuvą, nenurodė mokėjimo paskirties ir su Lietuvos kompanijomis jokių sandorių nevykdė, buvo pradėtas tyrimas dėl galimo pinigų plovimo.

Tyrimo metu nustatyta, kad iš viso iš Aizkraukles banko į A.Kazakovo sąskaitą Lietuvos banke buvo pervesta daugiau negu 1,4 mln. JAV dolerių (4,8 mln. litų).

Tačiau sąskaitos savininkas nė karto iš savo asmeninės sąskaitos pinigų taip ir nepaėmė. Bankas reguliariai gaudavo jo nurodymus išduoti pinigų sumas grynaisiais trims Baltarusijos piliečiams.

Pasak pareigūnų, minėtoji Baltarusijos piliečių grupė savo įtartiną veiklą vykdė ypač atsargiai. Nors pirmos operacijos buvo užfiksuotos praėjusių metų birželį, tačiau pajutus pareigūnų dėmesį, ši veikla buvo sustabdoma dviem, trims mėnesiams, o vėliau vėl tęsiama.

Vienas iš asmenų, aktyviausiai ėmusių grynuosius pinigus, buvo Minsko gyventojas 33 metų Sergejus Degterevas.

Nuo šių metų birželio šis asmuo reguliariai kelis kartus per savaitę atvykdavo į Vilnių išimti grynųjų pinigų, tačiau Lietuvoje būdavo tik kelias valandas.

Gavęs pinigus, jis nedelsdamas išvykdavo atgal į Baltarusiją.

Nors Lietuvos teisės aktai reikalauja iš fizinių asmenų, kertančių Lietuvos valstybinę sieną, deklaruoti pinigų sumas, viršijančias 10 tūkst. litų sumą, duomenų apie S.Degterevo pateiktas deklaracijas nebuvo gauta.

Įtarus, kad per Lietuvos kredito įstaigą pervesti neaiškios kilmės pinigai išvežami per valstybės sieną kontrabandos būdu, trečiadienį S.Degterevui kertant Medininkų pasienio postą, FNTT prie VRM Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai atliko kontrolinį patikrinimą.

Patikrinimo metu nustatyta, kad S.Degterevas, pažeisdamas teisės aktus, bandė išvežti iš Lietuvos nedeklaruotų 22 tūkst. 830 JAV dolerių. Pagal šį faktą iškelta baudžiamoji byla dėl kontrabandos stambiu mastu.

Kontrabanda pinigus vežęs per Lietuvos sieną vežęs Baltarusijos pilietis S.Degterevas sulaikytas, pinigai konfiskuoti, areštuotas 1999 metų laidos automobilis "VW Passat".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.