aA
Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba (ST) ketvirtadienį aptarė rezoliuciją, kuria Izraelio reikalaujama atitraukti savo pajėgas iš palestiniečių miestų, o žydų valstybė pažadėjo atlikti atakos, per kurią žuvo 16 ir buvo sužeisti 145 palestiniečiai, tyrimą.
Israel
Palestiniečiai tvirtina, kad po pirmadienio oro reido Gazos mieste, kuriuo taikytasi į ieškomą "Hamas" lyderį, Izraelio vadovus reikėtų teisti už karo nusikaltimus. Tarp per reidą žuvusių žmonių yra dešimt vaikų.

Šią ataką griežtai kritikavo tarptautinė bendrija ; pačiame Izraelyje taip pat kilo karšti ginčai.

Arabų valstybių pasiuntiniai savo laiške paprašė Saugumo Tarybos Niujorke imtis "būtinų ir skubių priemonių, kad baigtųsi dabartinė tragiška padėtis". Ta padėtis esą susidarė dėl "besitęsiančios Izraelio karinės agresijos prieš palestiniečių liaudį" ir "ypatingai sunkios ir blogėjančios (humanitarinės) situacijos" palestiniečių teritorijose.

Rezoliucijos projekte reikalaujama, kad Izraelis atitrauktų savo pajėgas į tas pozicijas, kuriose buvo iki 2000 metų rugsėjo, kai prasidėjo palestiniečių sukilimas prieš izraeliečių okupaciją, per kurį jau žuvo mažiausiai 1 467 palestiniečiai ir 559 izraeliečiai.

Palestiniečių stebėtojas Jungtinėse Tautose Nasseras al-Kidwa sakė, kad pasauliui reikia sustabdyti Izraelį - arba konflikto zonoje, arba politikos priemonėmis, arba teismuose.

Tuo tarpu Izraelio ambasadoriaus pavaduotojas Aaronas Jacobas išreiškė "didžiulį apgailestavimą" dėl žmonių mirties, tačiau sakė, kad imtis tokių veiksmų privertė Palestiniečių savivaldos nesugebėjimas sustabdyti "vieno aktyviausių ir žiauriausių teroristų" - Salaho Shehados.

Izraelio raketai Gazoje pataikius į gyvenamuosius namus, "Hamas" karinio sparno lyderis S.Shehada žuvo, o jo namas buvo sulygintas su žeme. Per ataką, kurią palestiniečiai pavadino karo nusikaltimu, žuvo dešimt vaikų, daugiausia gretimuose pastatuose.

Saudo Arabija, kuri šiuo metu pirmininkauja arabų valstybių grupei Jungtinėse Tautose, sušaukė skubų Tarybos pasitarimą atakai pasmerkti ir rezoliucijai, kuria reikalaujama "iš palestiniečių miestų atitraukti Izraelio okupacines pajėgas", priimti.

Izraelis pažadėjo atlikti Gazos gyvenamajame rajone įvykdytos atakos tyrimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.