aA
Uzbekistano islamo judėjimo (UIJ) vadovas Džuma Namanganis gyvas ir rengiasi pulti Centrinės Azijos šalis. Tai, kaip praneša interneto tinklalapis "NTV.ru", trečiadienį pareiškė Kirgizijos saugumo tarybos sekretorius Misiras Aširkulovas.
Afganistan
"Iš kai kurių duomenų žinoma, jog Džuma Namanganis liko gyvas po sužeidimo Afganistane ir dabar telkia iki pusantro tūkstančio kovotojų, ketindamas įsiveržti į Ferganos slėnį", - sakė M.Aširkulovas.

Anksčiau, primena "NTV.ru", JAV ginkluotųjų pajėgų centrinė vadovybė pranešė, kad Afganistane talibų pusėje kovojęs D.Namanganis žuvo per JAV antiteroristinę operaciją šioje šalyje.

Tačiau kariniai šaltiniai Dušanbėje šiuos pranešimus neigė. D.Namanganio žuvimo fakto nepatvirtino ir buvusios jungtinės Tadžikijos opozicijos, kurios gretose D.Namanganis kovojo prieš vyriausybines respublikos pajėgas piilietinio karo metais, lauko vadai.

Pasak M.Aširkulovo, D.Namanganis ir jo kovotojai šiuo metu yra sunkiai prieinamuose Afganistano Badachšano kalnų rajonuose, o dalis kovotojų jau nusigavo į Tadžikistaną.

UIJ pajėgų tikslas - nuversti Uzbekistano valdžią ir įvesti savo valdymą Ferganos slėnyje, su kuriuo ribojasi Kirgizija ir Tadžikistanas, pažymėjo M.Aširkulovas.

Saugumo tarybos sekretorius pranešė, kad Kirgizijos ginkluotosios pajėgos sugebės savo jėgomis atremti galimą teroristų įsiveržimą. Jis taip pat neatmetė galimybės, kad Kirgizijos kariškiai dalyvaus kovinėse operacijose likviduojant UIJ kaimyninio Tadžikistano teritorijoje.

D.Namanganis - Uzbekistano fundamentalistas. Tikrasis jo vardas - Džumabajus Chodžijevas. Jis tarnavo sovietų oro desanto kariuomenėje Afganistane ir 1989 metais buvo demobilizuotas. 1993-aisiais grįžo į Afganistaną, kur, Rusijos žiniasklaidos duomenimis, išėjo specialų parengimą mudžahedų stovyklose.

Tai labiausiai Vidurinės Azijos šalyse ieškomas žmogus po Osamos bin Ladeno. D.Namanganis organizavo keletą nepavykusių pasikėsinimų į Uzbekistano prezidentą Islamą Karimovą.

Anksčiau D.Namanganis Uzbekistane buvo paskelbtas valstybiniu nusikaltėliu ir tarptautiniu teroristu.

2001 metų liepą D.Namanganis ir O. bin Ladenas iš talibų vyriausybės gavo didelių įgaliojimų koordinuoti samdinių ir Talibano karinių formuočių veiksmus, rašo "NTV.ru".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.