aA
Specialiu, naudojantis pažangiausiomis technologijomis sukurtu kostiumu vilkintis nuotykių ieškotojas Steve'as Fossettas trečiadienį sėdo bandomajam skrydžiui į sklandytuvą, kuriuo mėgins pasiekti dar vieną pasaulio aviacijos rekordą.
Steve Fossett
Amerikietis S.Fossettas ir antrasis pilotas Einaras Enevoldsonas siekia viršyti sklandytuvo skrydžio aukščio rekordą, bet pirmojo skrydžio Naujojoje Zelandijoje metu jie pakilo tik į 2 tūkst. m aukštį, kuris yra gerokai mažesnis už dabartinį 14 938 m rekordą.

Anksčiau šį mėnesį S.Fossettas tapo pirmuoju žmogumi, kuris vienas oro balionu apskrido pasaulį, o dabar jis tikisi per ateinančias tris savaites viršyti sklandytuvo skrydžio rekordą, kurio siekia Omaramoje Naujosios Zelandijos Pietų saloje.

Naujosios Zelandijos radijui S.Fossettas sakė, kad šie bandymai bus pavojingi, nes sklandytuvas pakils į precedento neturintį aukštį. "Oras ten labai išretėjęs", - sakė jis.

"Jei skrisi per greitai, greitis gali dar labiau padidėti, ir sklandytuvas subyrės, o jei skrisi per lėtai, sklandytuvas gali dar labiau netekti greičio. Skirtumas labai nedidelis", - pridūrė jis.

Sklandytuvas skries iki 300 km per val. greičiu. Artimiausiomis dienomis skrydžių nenumatoma, nes oro sąlygos šiuo metu yra nepalankios. Dėl tos pačios priežasties trečiadienio skrydis buvo tik bandomasis, siekti rekordo juo neplanuota.

S.Fossettas sakė, kad jei idealių oro sąlygų nebus iki rugpjūčio vidurio, jis ir E.Enevoldsonas savo mėginimus atidės iki gruodžio mėnesio, o tada rekordo sieks Švedijoje.

Omarama buvo pasirinkta dėl oro srovių, kurios susidaro vėjui pučiant virš aplinkinių kalnų ir kurios galėtų pakelti sklandytuvą į didelį aukštį.

Kitas S.Fossetto skrydis kol kas planuojamas penktadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.