aA
Estijoje išmontuotas monumentas, vaizduojantis kareivį SS uniforma, pastatytas privačia iniciatyva Pernu mieste ir sukėlęs tarptautinių atgarsių. Nurodymą nukelti ką tik pastatytą paminklą, kuris dar nebuvo atidengtas, davė šio kurortinio miesto meras.
Pernu vicemerė Taimi Vilgas sakė laikraščiui "Postimees", kad su paminklo autoriais aptars ir obelisko įforminimą, ir jame iškaltą tekstą. Pasak jos, memorialinis kompleksas turi išreikšti kovos už Estijos išvadavimą idėją, o ne tai, ką dabar mato jame žmonės.

Pernu merijos sekretorius spaudai trečiadienį sakė BNS, jog išmontuotas paminklas bus atstatytas tik tada, kai bus pakeistas jame iškaltas tekstas ir kareivio atvaizdas.

Estijos ministras pirmininkas Siimas Kallas pasmerkė ketinimus pastatyti šį paminklą.

Kaip iš pradžių buvo numatyta, miesto centre turėjo būti iškilmingai atidengtas monumentas - granito plokštė su bronziniu bareljefu, vaizduojančiu kareivį SS Estijos legiono uniforma.

Jam prie krūtinės - pistoletas-kulkosvaidis MP-40, kurio vamzdis nukreiptas į Rytus. Ant postamento užrašas: "Visiems Estijos kariams, kritusiems per II Išsivaduojamąjį karą už Tėvynę ir laisvą Europą 1940-1945 metais".

Monumento iniciatoriai - trys Estijos legiono istorijos tyrėjai - Leo Tammiksaaras, Erki Tikanas ir Kaidis Nommikas, taip pat bataliono "Narva" veteranas Antsas Tederis.

Pernu merijos sekretorius spaudai sakė BNS, jog antradienį, svarstydami monumento klausimą, merijos nariai priėjo prie vienos nuomonės jokiu būdu nesutikti, kad būtų pastatytas monumentas toks, koks yra dabar.

Miesto savivaldybės narių nuomone, monumentas, ypač jo užrašas, prieštarauja visiems žinomai karinių nusikaltimų sampratai ir kovos už Estijos išvadavimą suvokimui, o viso pasaulio akyse iškreipia Estijos, kaip šalies, kuri laikosi Europos mąstymo, įvaizdį.

"Dabartiniu monumentu ne atsispindimas atminimas tų, kurie kovojo už Estijos Respublikos laisvę, o tiesiog pavaizduoti Vokietijos kariuomenės SS simboliai", - pabrėžė sekretorius spaudai.

Jis pridūrė, jog Pernu merija birželio 17 dieną tik sutiko skirti vietą numatomam paminklui, o jo iniciatoriai pastatė monumentą, nepranešę merijai, kaip jis atrodys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.