aA
Kol kas nė vienas iš penkių “Teleloto” namų laimėtojų jų nesistatė, nes neturėjo kur. Imti paskolą įsigyti sklypui nesiryžo nė vienas, o turintieji pakankamai pinigų gyvena juos patenkinančiuose būstuose. Paskutinieji namą išlošę kauniečiai, su tėvais gyvenantys jų nuosavame name, taip pat pasirinko pinigus.
Pinigai
Išlošę nemažas pinigų sumas arba daiktinius laimėjimus išsikeitę grynaisiais kauniečiai perka, atnaujina butus, automobilius, aukoja bažnyčiai ar taupo vaikų išsilavinimui. Atsiimti laimėjimų dažnai atvyksta su advokatais bei paniškai slepia savo asmenybes. Iš viso Kaune yra 1 “Teleloto” namo laimėtojas, 3 milijonieriai, 7 aukso puodų, 103 didžiųjų prizų ir net 101 automobilio laimėtojas.

Statosi priestatą

Pirmieji kauniečiai, neseniai laimėję “Teleloto” namą, nusprendė jo nesistatyti. Statybos firma “Jungtinės pajėgos” laimėtojų sklype 5 kambarių “Ūką” arba “Avilį” būtų pradėjusi ręsti jau kitą dieną. Buvo galima pasirinkti 140 kv. m, suprojektuoto, remiantis geriausiomis lietuviškos sodybos tradicijomis, 150 kv.m su trijuose lygiuose įdomiai suplanuota vidaus erdve namą arba jų vertę pinigais.

Už pinigus, atsiimtus prieš 2 savaites, jauna šeima statosi priestatą su garažu, planuoja šiuolaikiškai susiremontuoti kambarius ir įsirengti pirtelę. Nuosavame name kartu su tėvais, spėjama, kad Kauno 5 Šilainių mikrorajone gyvenantys laimėtojai turi atskirą virtuvę ir tris kambarius.

Tą savaitę žmona, namuose auginanti mažametį sūnų, buvo pirkusi tris “Teleloto” bilietus. Vairuotoju dirbantis vyras net pyktelėjo, kad geriau jau būtų alaus parnešusi.

Neėmė paskolos

Panevėžiečiams, norėjusiems nusipirkti sklypą pernai “Teleloto” loterijoje laimėtam namui, būtų tekę parduoti savo dviejų kambarių butą. Vairuotojo ir buhalterės šeima nusprendė nerizikuoti ir namo vertę atsiėmė pinigais.

Ilgai apie nuosavą namą svajojusi kita šeima iš Panevėžio, laimėto įrengto dviejų aukštų namo nusprendė taip pat nesistatyti. 7 arų tėvų sklype du namai nebūtų tilpę, o skolintis du mažamečius vaikus ir privatų verslą turinti šeima nesiryžo.

Gautus pinigus jie investavo į tėvų namo rekonstravimą - statė priestatą su garažu, pasidarė šiuolaikišką vidaus apdailą, sutvarkė aplinką. Pirmoji šeima už laimėtus pinigus pirko didesnį butą, naujesnį automobilį, baldus, pagerino savo buitį, taip pat paliko pinigų vaikų mokslams.

Iškeitė į kelis butus

Vidutinio amžiaus utėniškė laimėtą namą nusprendė iškeisti į butus sau ir dukrai, baldus, automobilį. Prieš dešimtmetį jai turėjo būti paskirtas geras kooperatinis butas, tačiau, pasikeitus tvarkai, ji vos spėjo įsikraustyti į bendrabutinio tipo butą. Dukra ištekėjo, tačiau savo būsto neturi už ką nusipirkti - gyvena bute kartu su uošviais.

Klaipėdiečiai taip pat atsisakė laimėto namo, kad galėtų nupirkti butus savo vaikams. Laimėtojai, statydamiesi namą tėvų žemėje, privalėtų atiduoti dalis dviem seserims ir trims broliams, tačiau tam neturėjo pinigų. “Nenorim, kad tarp mums brangių ir artimų žmonių kiltų nesutarimai, pavydas ir paskalos”, - aiškino apsisprendimą 46 metų parduotuvės valytoja ir medienos įmonės darbininkas.

Vyresniojo sūnaus šeima nuomoja kambarį, jaunesnysis gyvena kartu su tėvais dviejų kambarių bute. Svarstė galimybę su sūnumis gyventi kartu, tačiau trys šeimos viename name gyventų ankštokai, o ir patys vaikai norėtų gyventi savarankiškai ir atskirai.

Atvyksta su advokatu

Pats pirmasis “Teleloto” milijonierius kaunietis, 1997 metais išlošęs 1,7 milijono litų, jų atsiimti į loteriją atvyko tik po penkių su puse mėnesio. Kitą savaitę po laimėjimo “Olifėjoje” apsilankė norėjusiam likti nežinomam kauniečiui atstovaujantis advokatas ir reikalavo, kad laimėti pinigai būtų pervesti į ofšorinės firmos sąskaitą.

Nepateikus raštiško įgaliojimo (kur neišvengiamai būtų buvęs laimėjusiojo vardas ir pavardė), pagal žaidimo taisykles ir tuo metu veikusius įstatymus, pinigai išmokėti nebuvo.

Praėjus savaitei po advokato apsilankymo ir Finansų ministerijoje pradėjus svarstyti loterijų įstatymo pataisas, jos buvo priimtos per 5 mėnesius. Tik įstatymiškai įpareigojus slėpti didžiųjų prizų laimėtojų pavardes, jei jie to pageidauja, pinigų atsiimti atvyko pats laimėtojas, privačioje medžio apdirbimo firmoje Kauno rajone dirbantis inžinieriumi.

1,5 milijono litų laimėjęs kaunietis į loteriją atvyko taip pat su advokatu. Pinigai buvo pervesti į įslaptintą sąskaitą banke. Pasiturimai gyvenantis trisdešimtmetis žadėjo padėti keliems sunkiai sergantiems giminaičiams.

Aukoja bažnyčiai

Per kelias sekundes milijonieriumi tapęs kaunietis statybininkas dalį pinigų žadėjo paaukoti Prisikėlimo bažnyčiai Kaune, investuoti į žento verslą. Laimėtojas gyveno kukliame bute su žmona ir dukros šeima, tad planavo dukrai pirkti atskirą butą, automobilį, skirti pinigų anūkų mokslams, galbūt net užsienyje. Patys norėjo išvažiuoti pailsėti prie jūros.

Pusę milijono litų laimėjusi kretingiškė iš pradžių atidavė skolas už butą. Jos vyras, kartu gyvenantys abu sūnūs ir marti dirba atsitiktinius darbus, tad bendrų pajamų užtekdavo tik maistui ir kitoms būtinoms prekėms. Pati laimėtoja už minimalų atlyginimą dirba valdiškoje įstaigoje paprasta darbininke. Šio darbo ji nemetė ir netikėtai praturtėjusi.