aA
Po neskundžiamo teismo sprendimo neįgali senolė atsidurs ligoninės palatoje. Klaipėdos apygardos teismas paliko galioti žemesnės instancijos sprendimą, kuris įpareigoja 75 metų pirmos grupės invalidę Stanislavą Zaleckienę kaimynams sumokėti daugiau nei 1 tūkst. 300 litų už tai, kad ji neva apipylė jų butą.
Lietus, lašas, lyja
Krentantis lietaus lašas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Močiutė liko kalta todėl, kad pro nesuremontuotą stogą vanduo bėgo ne tik į jos, bet ir į kaimynų butą.

„Klaipėda“ rašė, kad S.Zaleckienė bylinėjosi su Zenonu Strigausku ir jo žmona Ona Nijole.

Jie kaltino močiutę, kad per 2005 metų Kalėdas ji apipylė jų butą.

S.Zaleckienė gyvena viename iš Baltijos prospekte esančių penkiaaukščių blokinių namų.

Jos butas - penktajame aukšte.

Dar pernai pavasarį, kai tik prasidėjo teismų maratonas, „Klaipėdos“ žurnalistai lankėsi senolės bute. Jo lubos ir sienos buvo drėgnos, buvo matyti, kad jomis tekėjo vanduo.

Tikriausiai vanduo per sijas tekėjo ir į kitų kaimynų butus.

Bendrovės „Pempininkų valdos“, kuri prižiūri daugiabutį namą, kuriame gyvena S.Zaleckienė, po incidento senolės namuose santechnikos įrangos ir vamzdynų gedimų nerado.

„Užpylimas galėjo įvykti dėl buto savininkų aplaidumo“, - rašoma apžiūros akte.

Z.Strigauskas taip pat kreipėsi į nepriklausomą ekspertą Benediktą Maskeliūną. Šis nustatė žalos, padarytos apipylus butą, dydį - 1 318 litų.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas, remdamasis „Pempininkų valdų“ atstovo parodymais ir apžiūros aktais, nustatė, kad močiutė buvo nepakankamai rūpestinga ir atidi, todėl būtent iš jos buto ir buvo apipiltas kaimynų būstas. Teismas priteisė močiutei kaimynams sumokėti 1 tūkst. 318 litų atlyginti padarytą žalą.

Senolės advokatas Rimvydas Kairys tokį sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

Apeliacinis skundas motyvuojamas tuo, kad byloje nebuvo nustatyta S.Zaleckienės kaltė. Be to, kaimynai iki šiol nepatyrė jokios realios žalos, nes po apipylimo jie buto remonto neatliko, tad neturėjo ir išlaidų.

Klaipėdos apygardos teismas paliko galioti žemesnės instancijos sprendimą.

Jis įpareigoja S.Zaleckienę ne tik atlyginti kaimynams patirtą žalą, bet ir padengti teismo bei advokato išlaidas. Iš viso močiutė iš savo kuklios pensijos privalės mokėti šiek tiek daugiau nei 2 tūkst. litų.

S.Zaleckienė, išgirdusi tokį nuosprendį, nesulaikė ašarų.

„Nebežinau, ką daryti“, - virkavo senolė.

Teisingumui, kuris prasilenkia su žmogiškumu, nepritariantis senolės advokatas R.Kairys pasisiūlė sumokėti pusę reikiamos sumos.