aA
Italijos teisėjas nurodė 26 JAV piliečiams - daugiausia Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentams - stoti prieš teismą byloje dėl Italijoje gyvenančio egiptiečio pagrobimo 2003 metais, praneša BBC.
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
Osama Mustafa Hassanas buvo CŽV pareigūnų be įrodymų suimtas Milane ir nuskraidintas į Egiptą, kur, pasak jo, buvo kankinamas. Teisėjas taip pat pareiškė kaltinimus penkiems Italijos piliečiams, tarp jų ir šalies karinės žvalgybos buvusiam vadovui Nicolo Pollari. Kaip teigia JAV naujienų kanalas CNN, jie dirbo išvien su amerikiečiais, siekdami Milano gatvėse sulaikyti terorizmu įtartą O.M.Hassaną.

N.Pollari buvo vienintelis ginamasis, penktadienį pasirodęs preliminariame bylos išklausyme teisme ir teigė, jog Italijos žvalgyba šios operacijos metu neatliko jokio vaidmens. N.Pollari pridūrė, kad jam nebuvo suteikta galimybė tinkamai gintis, nes jį išteisinantys dokumentai buvo išimti iš bylos dėl juose esančių valstybės paslapčių.

CŽV atsisakė komentuoti bylą.

Pasak BBC, tai būtų pirmoji baudžiamoji byla, iškelta dėl slaptosios JAV žynybų veiklos, vadinamosios "ypatinguoju asmenų perdavimu kitoms šalims".

Teismo posėdis įvyks liepos 8 d.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.