aA
Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje, kur šiomis dienomis nustatyti 38 nauji ŽIV atvejai, padėtis iš esmės rami, bet psichologinė įtampa padidėjo, teigia kolonijos vadovai.
Alytaus kolonija
© "Lietuvos žinios"
Laikinasis kolonijos direktorius Kęstutis Jasmantas BNS sakė, kad nuteistieji vykdo administracijos reikalavimus, neatsisakė maisto. Drauge K.Jasmantas teigė pastebėjęs, kad padidėjo psichologinė įtampa, nerimas apėmė tiek nuteistuosius, tiek kolonijos darbuotojus.

Kaip antradienį BNS informavo Lietuvos AIDS centras, pakartotinai ištyrus 547 Alytaus kolonijos kalinių kraujo mėginius, nustatyti 38 nauji ŽIV teigiami rezultatai. Šios vasaros pradžioje Alytaus kolonijoje buvo diagnozuota 207 ŽIV infekuoti asmenys. Dabar jų yra 245.

Teisingumo ministerija, kuriai pavaldžios įkalinimo įstaigos, po pranešimų apie naujus ŽIV atvejus, išplatino pranešimą spaudai, kuriame vardija, kas padaryta ir bus daroma, siekiant pažaboti ŽIV protrūkį ir narkomaniją kolonijos ir kalėjimuose.

Patikslinus šių metų biudžetą, Kalėjimų departamentui papildomai skirta 7,802 mln. litų. Iš jų už 2,5 mln. litų Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje bus įrengtas narkomanų reabilitacijos centras ir šios kolonijos apšvietimo ir stebėjimo sistema.

Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijai nuteistųjų buitinėms gyvenimo sąlygoms gerinti numatoma papildomai skirti apie 500 tūkst. litų.

Vykdant Vyriausybės nustatytas priemones, jau dabar organizuojamas Vilniaus 2-osios griežtojo režimo pataisos darbų kolonijos apsaugos perėmimas iš Vidaus reikalų ministerijos. Tai reikalinga siekiant, kad įkalinimo įstaigas saugotų ir prižiūrėtų profesionalūs Kalėjimų departamento pareigūnai.

Planuojama, kad apsaugos perėmimas bus įvykdytas dar šiais metais. Šiuo metu atliekama asmenų, tinkamų tokiai tarnybai, atranka, vykdomas medicininis ir specialusis patikrinimas ir įvertinimas. Iki kitų metų spalio turėtų būti atliktas ir likusių įstaigų apsaugos funkcijų perėmimas iš VRM.

Pasak pranešimo spaudai, klausimai dėl nuteistųjų, infekuotų ŽIV ir sergančiųjų narkomanija, tinkamo medicininio aptarnavimo sprendžiami jau dabar. Alytaus kolonija už dalį iš Vyriausybės rezervo skirtų pinigų jau įsigijo polivitaminų, raminančiųjų, antibiotikų, antidepresantų, kitų būtinų vaistų.

Teisingumo ministerija taip pat patikina, kad bausmes atliekančių nuteistųjų maitinimas pagerės jau kitais metais, kuomet įsigalios naujos kalinamųjų ir nuteistųjų mitybos normos.

Pasak pranešimo spaudai, paskelbus konkursą elektroniniam narkotikų aptikimo aparatui įsigyti, buvo gauti 2 firmų pasiūlymai, tačiau jų siūloma kaina buvo didesnė, negu tam skirta pinigų.

Aparatui įsigyti skirta 100 tūkst. litų, o siūloma kaina buvo 140 tūkst. litų, todėl konkursas paskelbtas neįvykusiu. Dabar atliekama kainų apklausa ir bandoma tokiu būdu įsigyti reikalingą aparatą už ne daugiau kaip 100 tūkst. litų.

Valdžia raginama kalėjimuose legalizuoti švirkštus

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.