aA
Ketvirtadienį mokslininkai paskelbė išskyrę išnykusio sterblinio Tasmanijos vilko (Thylacinus cynocephalus) DNR ir ketinantys klonavimu atkurti šią rūšį.
Prieš metus Australijos muziejaus saugykloje buvo rastas spirite užkonservuotas sterblinio vilko jauniklis. Jo širdyje, kepenyse, raumenyse ir kaulų čiulpuose buvo pakankamai DNR ir praėjusį mėnesį mokslininkams pavyko ją išskirti.

Kaip pasakojo muziejaus direktorius Michaelas Archeris (Maiklas Arčeris), jauniklis nėra vienintelis išlikęs sterblinio vilko preparatas, bet jis buvo užkonservuotas spiritu, o ne DNR pažeidžiančiu formalinu, kuris preparatų ruošimui naudojamas dažniau.

Sterblinis vilkas gyveno tik Tasmanijoje, o paskutinis šios rūšies žvėris nugaišo nelaisvėje 1936 metais.

Dabar reikia sudaryti sterblinio vilko genų "žemėlapį", sakė M. Archeris. Be to, prieš klonuojant reikės tam tikrų technologinių "patobulinimų", tačiau viliamasi sterblinį vilką klonuoti po kelerių metų.

Klonuojant tikriausiai bus pasinaudota kokiu nors Australijoje tebegyvenančiu sterbliniu.

Tuo tarpu šią savaitę paskelbta apie pirmuosius sėkmingai Australijoje klonuotus gyvūnus - avį ir karvę. Mokslininkai klonavo gemalus, siekdami pagerinti avių vilnos bei jautienos kokybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.