aA
Panevėžio „Verdenės“ pagrindinės mokyklos vadovas pripažįsta, kad klasėse patiems neužsikamšius ir neužsiklijavus langų, iki raudonumo kaistantys radiatoriai šildytų tik palei mokyklą besidriekiančią gatvę.
Vilhelmas Šalkauskas
© "Panevėžio balsas"
„Vėjo perpučiami langai yra visų sovietmečiu statytų ir iki šiol nerenovuotų miesto mokyklų bėda“, - vakar PB konstatavo Panevėžio miesto savivaldybės Miesto ūkio skyriaus Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiasis specialistas Mykolas Buzys.

Taip tarnautojas reagavo išgirdęs apie „Verdenės“ pagrindinės mokyklos mokinių tėvų skundus, esą atėjus žiemai jų vaikai per pamokas šąla. Dienraščiui tuo pasiguodę tėvai teigė girdėję, jog seniems nesandariems mokyklos langams pakeisti Savivaldybė yra skyrusi lėšų, ir piktinosi, kodėl šie darbai iki šiol nebuvo pradėti.

Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiojo specialisto M.Buzio teigimu, „Verdenės“ pagrindinei mokyklai remontuoti šiais metais pinigų iš tiesų yra numatyta, bet ne iš miesto, o iš valstybės biudžeto.

„Verdenės“ pagrindinei mokyklai sulauksime 150 tūkstančių litų, tačiau šios lėšos skirtos tik stogui bei sporto salei renovuoti“, - pranešė M.Buzys.

Tikisi ir daugiau lėšų

Vyriausiojo specialisto duomenimis, po 150 tūkstančių litų iš valstybės biudžeto šiemet gaus ir 5-oji, „Ąžuolo“ bei „Vilties“ vidurinės mokyklos, po 200 tūkstančių litų - Pradinė mokykla, „Minties“ vidurinė ir „Linelio“ vaikų darželis, 100 tūkstančių litų - „Vyturio“ vidurinė mokykla.

M.Buzys vylėsi, kad šios valstybės biudžeto lėšos Panevėžio švietimo įstaigoms renovuoti - nepaskutinės. „Esu girdėjęs, kad šalies mokykloms atnaujinti Vyriausybė planuoja panaudoti ir dalį už parduotą „Mažeikių naftos“ bendrovę gautų pinigų. Jeigu jų bus skirta ir mums, miesto politikams pritarus, galbūt papildomų lėšų teks ir naujiems „Verdenės“ pagrindinės mokyklos langams“, - svarstė dienraščio pašnekovas.

Paklaustas apie Savivaldybės indėlį į šių metų Panevėžio švietimo įstaigų renovacijas, M.Buzys sakė, jog miesto biudžete yra numatyta 700 tūkstančių litų sumokėti už J.Žemkalnio gimnazijoje jau atliktus remonto darbus.

„Šiemet taip pat bus renovuojama „Žemynos“ vidurinė mokykla - atnaujinamas stogas, keičiami langai, remontuojamas baseinas. Šiai renovacijai bus naudojami Švietimo ir mokslo ministerijos skirti pinigai iš valstybinės mokyklų tobulinimo programos. Kitąmet iš šios programos turėtų būti finansuojami ir M.Karkos vidurinės mokyklos atnaujinimo darbai“, - dėstė Miesto ūkio Kapitalinės statybos poskyrio vyriausiasis specialistas M.Buzys.

Gelbėjasi užkamšydami langus

„Mūsų mokykla kapitališkai neremontuota jau trisdešimt metų, todėl visiškai aišku, kad patys nesiimdami jokių priemonių šildytume ne klases, o Parko gatvę“, - sužinojęs apie mokinių tėvų skundus dėl esą šąlančių per pamokas, o paskui sergančių savo vaikų, vakar dienraščiui sakė „Verdenės“ pagrindinės mokyklos direktorius Vilhelmas Šalkauskas.

Pasak direktoriaus, kasmet žiemos išvakarėse senus mokyklos langus vata ar popieriumi uoliai kamšo ir klijuoja ne tik valytojos, bet ir patys mokiniai. „Ir mes, mokytojai, kasdien patikriname, ar langai sandarūs. Radiatoriai mokykloje kaista iki raudonumo, todėl šalta tikrai ne visose klasėse. Kokia temperatūra bus vienoje ar kitoje klasėje, dažniausiai priklauso nuo lauke pučiančio vėjo krypties“, - PB aiškino „Verdenės“ pagrindinės mokyklos direktorius V.Šalkauskas.