aA
Pirmadienį Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas visą dieną praleido Kauno rajone, kur darbo metu agitavo už savo Pilietinės demokratijos partiją. Tuo įsitikino ir “Kauno dienos” korespondentas, apsilankęs V.Muntiano susitikime su gyventojais Raudondvaryje.
Viktoras Muntianas
Viktoras Muntianas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Neslėpė, ko atvykęs

“Atvykau su jumis pasikalbėti, taip pat pristatyti Pilietinės demokratijos partiją ir jos programą, kokių tikslų mes siekiame”, - jau pirmu sakiniu pareiškė V.Muntianas. Vėliau jis pristatė partijos programą, minėjo partijos narius, užimančius ministrų postus. Susirinkime dalyvavę asmenys patvirtino, kad Seimo Pirmininkas kelis kartus agitavo balsuoti už jo partiją. Raudondvario kultūros centre buvo ir daugiau Pilietinės demokratijos partijos atstovų.

Į susitikimą su Seimo Pirmininku atėjo keliasdešimt žmonių. Juos domino paprasti klausimai: atlyginimai, pensijos, korupcija. Taip pat buvo pasiskųsta, kad tiltas per Nevėžį yra labai blogos būklės, bet kada gali įgriūti. “Jeigu mano automobilis įgriūtų, tada tiltą tikrai suremontuotų”, - nusijuokė V.Muntianas.

Keliauja beveik kasdien

Seimo Pirmininkas vakar taip pat lankėsi Kauno rajono savivaldybėje, Viršužiglio reabilitacijos ligoninėje, Kauno rajono neįgaliųjų draugijos dienos centre Karmėlavoje. Jau po darbo valandų V.Muntianas planavo užsukti ir į Garliavą.

Praėjusią savaitę V.Muntianas taip pat aktyviai keliavo po Lietuvą. Jis lankėsi Šakių, Šilutės, Pasvalio, Trakų rajonuose. Sausio pabaigoje jis aplankė dar keletą rajonų.

Nėra kandidatas

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas pažymi, kad bet kam draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės ar savivaldybių institucijose, įstaigose ar organizacijose, taip pat valstybinėse ar savivaldybių visuomenės informavimo priemonėse vykdant bet kokią rinkimų agitaciją ir t.t.

Valstybės, savivaldybių pareigūnams ir valstybės tarnautojams draudžiama naudotis tarnybine padėtimi, t.y. sudaryti sau ar partijai išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas. Šį straipsnį pažeidęs asmuo gali būti patrauktas administracinėn arba baudžiamojon atsakomybėn įstatymų nustatyta tvarka.

Įstatymas sako, kad kandidatas į savivaldybės tarybos narius rinkimų organizavimo ir vykdymo laiku, bet ne ilgiau kaip 14 dienų, jo prašymu atleidžiamas nuo darbo ar tarnybinių pareigų.

Tačiau Seimo Pirmininkas V.Muntianas nėra kandidatas į savivaldybių tarybas. Minėta įstatymo nuostata taip pat netaikoma kandidatui į savivaldybės tarybos narius, kuris eina Respublikos Prezidento, Seimo nario ar Vyriausybės nario pareigas.

Tirs komisija

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas “Kauno dienai” sakė negalįs komentuoti V.Muntiano elgesio. “Nežinau, kaip ten buvo, aš ten nebuvau. Mums skundo niekas nepateikė. Be to, tam yra apygardos rinkimų komisija. Ji turi aiškintis. Dabar negaliu pasakyti, ar buvo pasinaudota tarnybine padėtimi. Kai bus medžiaga, parodymai, galėsime kažką spręsti”, - sakė jis.

Anot Z.Vaigausko, kartą jau buvo skųstasi dėl Ministro Pirmininko Gedimino Kirkilo, neva jis agitavęs darbo metu, tačiau šie kaltinimai nepasitvirtino.

Kauno rajono rinkimų apygardos pirmininkas Augustas Venslauskas taip pat negavęs skundų dėl V.Muntiano.

“Mes buvome informuoti apie tai, kad rajone lankysis Seimo Pirmininkas. Nemanau turįs teisę mokyti Seimo Pirmininką, tai būtų nemandagu. Nežinau, ar jis užsiėmė agitacija. Jeigu jis leidžia sau atvykti ir dar agituoti, jis prisiima didelę atsakomybę. Pats faktas, kad jis atvyko, iš dalies jau yra agitacija.

Jis pristatė savo partiją ir programą? Aš tai suprantu kaip agitaciją. Tame susitikime mūsų atstovų nebuvo. Komisija tirs šį įvykį”, - sakė A.Venslauskas.

Anot jo, komisija kasdien sulaukia skundų dėl smulkių nusižengimų. “Partijos ir kandidatai kabina reklaminę agitaciją neleistinose vietose. Ji galima tik tam skirtose vietose”, - sakė A.Venslauskas.