aA
Daug kartų teistas bei šiuo metu bausmę atliekantis vyras dar kartą į teismo suolą sėdo už savo vaikų ir motinos terorizavimą bei skatinimą nusikalsti. Klaipėdos miesto apylinkės teismas nagrinėja bylą, kurioje Valentinas Stokus (gim. 1964 m.) kaltinamas žmonių terorizavimu bei reikalavimu atlikti neteisėtus veiksmus.
Anot kaltinamojo akto, būdamas Šiaulių tardymo izoliatoriuje V. Stokus pusmetį siuntė uostamiestyje gyvenančiai garbaus amžiaus motinai bei dukrai ir sūnui grasinančius laiškus. Reikalauta, kad į Klaipėdos policijos areštinę apklausoms ar dalyvavimui teisme atvežamam vyrui artimieji atneštų kvaišalų. Antraip grasinta susidoroti.

V. Stokus savo kaltę neigia - esą jis laiškus rašydavęs, tačiau kvaišalų neprašęs. Prie bylos yra pridėti tėvo dukrai rašyti laiškai.

Vyriškio vaikams buvo pateikti įtarimai dėl narkotinių medžiagų perdavimo į Šiaulių tardymo izoliatorių. V. Stokaus sūnus pernai už kvaišalų perdavimą už grotų praleido pusmetį. Nusikaltimas iškilo viešumon, kai vaikai ėmė priešintis tėvo reikalavimams.

2005-ųjų rugsėjo pradžioje Klaipėdos VPK areštinėje sėdėjusiam už vagystę sulaikytam V. Stokui tuo metu 18-metė dukra ir daugiau nei 80 metų turinti motina bandė perduoti siuntinį, kuriame buvo kotletai, pagardinti kanapėmis.

Dieną komisariate praleidusios ir apklausinėjamos moterys iš pradžių atkakliai tvirtino, jog apie kotletų "įdarą" nieko nežino, tačiau vis dėlto prisipažino, kad jį paruošė V. Stokaus sūnus.

Apsilankius kartu su močiute gyvenančių anūkų namuose rasta ir daugiau kanapių. Vaikinas neneigė norėjęs padėti tėvui. Netrukus jaunuolis buvo nuteistas.

"Tėvas rašė, jog grįžęs sulaužys man kaulus arba dar kalėdamas pasamdys vyrus, kad šie išvežtų mane dirbti prostitute į užsienį. Žinojom, jog policija gali pagauti, tačiau vis tiek su močiute nešėme siuntinį: aš - iš baimės, ji - iš meilės. Močiutė pateisina visus tėvo poelgius ir beatodairiškai vykdo pažadus", - "Vakarų ekspresui" pasakojo mergina.

Pasak jos, kai iš įkalinimo įstaigos pasipylė ir gąsdinantys tėvo skambučiai, brolis parsinešė "žolės" ir ją suvyniojo į foliją, o močiutė tą "įdarą" sukišo į kotletus.

Beje, tuo atveju, jei būtų rasti narkotikai, prisiimti kaltę planavo močiutė - ji per sena, kad teismas ryžtųsi ją pasodinti už grotų.

Anot merginos, tėvas ilgus metus kalėjęs, tad ją su broliu nuo mažumės augino močiutė. Savo mamos jie nepažįsta, o iš tėvo atimtos tėvystės teisės. Nepaisant to, grįžęs iš kalėjimo jis gyveno kartu su jais. Šeimą maitino močiutei skiriama 1 000 litų globos pašalpa.

11 nuosprendžių, daugiausia - už vagystes, o kartą - už nužudymą, išklausęs V. Stokus šiuo metu atlieka bausmę.