aA
Australijos telekomunikacijų bendrovė "Telstra" antradienį informavo, jog vieno iš labiausiai pasaulyje apkrautų telekomunikacijų kabelių gedimas paliko trijų žemynų interneto naršytojus be ryšio su pasauliniu kompiuteriniu tinklu.
Jūros dugnu nutiestą kabelį gali tekti taisyti kelias dienas. Kabelis buvo apgadintas maždaug už 100 kilometrų į pietus nuo Singapūro. Įtariama, jog kabelį pažeidė laivo inkaras.

39 tūkstančių kilometrų ilgio kabelis, kuris jungia Australiją su Azija ir Europa ir kuris pradėjo veikti tiktai praėjusiais metais, yra ilgiausias telekomunikacijų kabelis pasaulyje.

Kabelio tiesimo darbai atsiėjo daugiau kaip vieną milijardą JAV dolerių. Jis priklauso maždaug 100 po visą pasaulį išsibarsčiusių telekomunikacijų bendrovių. Kabelis buvo nutiestas specialiai tam, kad būtų įmanoma paspartinti prisijungimą prie interneto.

Po gedimo stiklaskaidulis kabelis išsaugojo tiktai 30 proc. pajėgumų, tačiau vėliau jie dar labiau sumažėjo.

Labiausiai nukentėjo interneto vartotojai Australijoje, Japonijoje, Indonezijoje ir Honkonge. Vartotojams Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose gedimo padariniai nebuvo tokie žymūs.

ELTA