aA
Petras Papovas Buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras
Pirmiausia premjeras Rolandas Paksas turėtų įsiskaityti valstybės tarnybos įstatymą - valstybės tarnautojai negali būti baudžiami už nepaklusnumą ar bet kokių pavedimų nevykdymą, jie gali baudžiami tik už nusižengimus.

Pavedimai, kad jų neįvykdžius būtų galima fiksuoti valstybės tarnautojo nusižengimą, turėtų būti ne žodiniai, o raštiški. Žodinius pavedimus vėliau labai sunku įrodyti. O ir į raštišką pavedimą, jei valstybės tarnautojas nesutinka jo vykdyti, turi informuoti savo viršininką, juk pavedimas gali būti ir nevisai teisėtas, prieštaraujantis Konstitucijai ar kitiems teisės aktams.

Jeigu valstybės tarnautojas atsisako vykdyti pavedimą dėl to, kad jis prieštarauja jo asmeniniams ar politiniams įsitikinimams, jis gali taip pat raštiškai atsisakyti vykdyti pavedimą.

Kita vertus, man keista, kad valstybės tarnautojas turi vykdyti kažkokius pavedimus. Valstybės tarnautojas turi vykdyti konkrečią Vyriausybės veiklos programą.

Ministerijose dirbantys valstybės tarnautojai ruošia įstatymus arba Vyriausybės nutarimus, o ne atlikinėja kažkokius premjero pavedimus. Valstybės tarnautojo rengiami konkretūs teisės aktai padeda ministrui formuoti Vyriausybės politiką.

Na, gali būti nebent tik ūkiniai pavedimai - tarkime, atstovauti valstybinėse įmonėse Vyriausybės poziciją arba gali būti pavedimas išduoti licenzijas. Tačiau daugiau jokių pavedimų negali būti, bent jau aš, nors ir esu prisidėjęs tiek prie anksčiau galiojusio Valdininkų įstatymo, tiek prie Valstybės tarnybos įstatymo rengimo, nesuprantu “pavedimų” esmės. Tarkime, pavedimas dėl narkomanijos prevencijos yra stačiai keistas. Tiesiog tai primena pavedimus, kuriuos reikia atlikti “per naktį”.

Negali būti apskritai pavedimų “iš lubų” - atsikelsi kitą dieną ir vykdyk. Turi būti optimalus laikas per kurį įmanoma įvykdyti pavedimo turinį.

Galima prirašyti įvairiausių pavedimų, bet ar tikrai juos įmanoma įvykdyti per 7 ar 10 dienų. Tarkime, užkirsti kelią narkomanijai? Žinoma, yra klausimų į kuriuos atsakyti gali net ir patarėjas, bet yra klausimų, kuriems spręsti reikia ekspertų.

Premjeras biurokratams žada kurti pirtį

Tai komentuoja:

Rimvydas Paleckis Ministro pirmininko atstovas spaudai