aA
Gimstamumas Rytų Europoje dėl ekonominių priežasčių sumažėjo tiek, kad per ateinančius 50 metų gyventojų šiame regione gali sumažėti trečdaliu, sakoma trečiadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.
JT Europos ekonominės komisijos (EEK) ataskaitoje teigiama, jog daugumoje regiono šalių gimstamumas jau pasiekė žemiausią lygį ir gali pradėti didėti. Tačiau net laukiamas gimstamumo padidėjimas nekompensuos didžiulio pastarojo dešimtmečio nuosmukio.

Rytų Europos ir buvusios Sovietų Sąjungos šalyse šiuo metu gimstamumas yra vienas mažiausių pasaulyje. 1998 metais 1 moteriai regione vidutiniškai teko mažiau nei 1,3 vaiko. 1997 metais šis skaičius buvo 1,37, o Vakarų Europoje vienai moteriai tenka 1,58 vaiko.

Mažiausias gimstamumas yra Latvijoje - 1 moteriai per jos gyvenimą tenka tik 1,09 vaiko.

Ataskaitą parašė EEK demografijos skyriaus vadovas Miroslavas Macura.

"Kai vienai moteriai tenka 2,1 vaiko, populiacija tik atsinaujina. Jei gimstamumas yra mažesnis už šį magišką skaičių, gyventojų mažėja", sakė M. Macura.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.