aA
Jungtinių Valstijų legendinio žvalgybinio lėktuvo U2 pilotas Francisas Gary Powersas (Fransisas Geris Pauersas), kurio nutūpimas Sovietų Sąjungoje 1960 metais tapo vienu iš kertinių šaltojo karo laikų įvykių, pirmadienį, praėjus lygiai 40 metų nuo jo suėmimo, galų gale buvo pagerbtas pomirtiniais apdovanojimais.
Pareigūnai F. G. Powerso šeimai įteikė Karo belaisvio medalį, kryžių "Už karinių skrydžių nuopelnus" ir Nacionalinės gynybos tarnybos medalį. Trisdešimt minučių trukusi apdovanojimų ceremonija įvyko į šiaurę nuo Sakramento esančioje oro pajėgų bazėje.

"Mes vis dar prisimename, kokią užduotį skyrėme šiam džentelmenui ir jo komandos draugams šeštojo dešimtmečio pabaigoje - be baimės jausmo vieniems ir beginkliams skristi tiesiog į patį Maskvos centrą", brigados generolas Kevinas Chiltonas (Kevinas Čiltonas) sakė maždaug 350 ceremonijos dalyvių.

F. G. Powersas į nelaisvę Sovietų Sąjungoje pateko 1960 metų gegužės 1 dieną, kai buvo pašautas jo pilotuojamas lėktuvas. Lakūnui sovietiniame kalėjime neteko prakeisti ilgų metų, nes jau 1962 metais jis Berlyne buvo iškeistas į sovietų pulkininką Rudolfą Abelį. Tai buvo išties dramatiškas konfrontuojančių Rytų ir Vakarų pasikeitimas šnipais.

Kai F. G. Powersas grįžo į tėvynę, jam buvo priekaištaujama dėl to, kad jis nesunaikino tuo metu analogų neturėjusio lėktuvo ir nenusinuodijo. Šaltai pilotą sutiko ir buvę jo darbdaviai iš Centrinės žvalgybos biuro. F. G. Powersas žuvo būdamas 47-erių, kai 1977 metais Los Andžele sudužo jo pilotuojamas televizijos naujienų sraigtasparnis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.