aA
Nepaisant kalbų apie viceministrų korpuso pakeitimą, daugelis jų greičiausiai išliks savo postuose. Pasak Liberalų sąjungos vicepirmininko Artūro Zuoko, jų partija laikosi pozicijos, kad patys ministrai turėtų pasirinkti savo komandą. Tokią sąlygą kėlė ir ne vienas į ministro postą įkalbinėjamas kandidatas.
Pavyzdžiui, švietimo ir mokslo ministras, Naujosios sąjungos atstovas Algirdas Monkevičius "Lietuvos rytui" tvirtino pasitikįs aukštąjį mokslą kuruojančio Alberto Žalio ir už bendrąjį ugdymą atsakingos Vaivos Vėbraitės profesine kompetencija.

Liberalų sąjungos vadovai, pakvietę į krašto apsaugos ministrus Liną Linkevičių, neprieštaravo jo norui, kad viceministru toliau liktų dirbti konservatorius Povilas Malakauskas, o į kito viceministro postą būtų pakviestas Civilinės saugos departamento pavaduotojas Valdemaras Sarapinas, anksčiau gerai užsirekomendavęs diplomatinėje karo tarnyboje.

Viceministrų postų dalybose sutarta, kad liberalams atiteks 18, socialliberalams - 16, centristams - 3, moderniesiems krikščionims demokratams - 2, o Seimo ir Vyriausybės vadovybės rinkimuose valdančiąją koaliciją parėmusiai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai - vienas (švietimo ir mokslo) viceministro postas.

Tačiau detalizuojant kandidatūras koalicijos partnerių derybos gali būti labai įtemptos. Pavyzdžiui, Naujoji sąjunga pageidauja gauti po du viceministrų postus strategiškai svarbiose Finansų, Ūkio ir Susisiekimo ministerijose, bet liberalai į šias pareigas turi ir savų kandidatų.

Finansų ministras Jonas Lionginas neslėpė, kad biudžeto reikalais ir toliau bus patikėta rūpintis viceministrui Edmundui Žilevičiui, o į atsistatydinusių viceministrų pareigas kviečiami buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas Artūras Bakšinskas, buvęs tos pačios inspekcijos audito skyriaus viršininkas Artūras Kapitanovas bei privataus banko darbuotojas Mindaugas Jonikas.

Dabar įstatymas ministrui suteikia teisę skirti ir atleisti viceministrus, bet ne vienas "Lietuvos ryto" kalbintas Vyriausybės narys tvirtino, kad galutinį sprendimą priims tik pasitaręs su premjeru. Vyriausybės vadovo ir valdančiosios koalicijos partnerių žodis lems, ar teisingumo viceministrais liks dirbti Gintaras Švedas ir Rasa Budbergytė.

Vidaus reikalų ministras Vytautas Markevičius eiti viceministro pareigas paliko Juozą Galginaitį, tačiau kiti kandidatai - derybų objektas. Viceministre gali tapti ir dabar naikinamoje Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijoje šias pareigas užimanti Genovaitė Rokickienė.

Savo komandos narių nesiryžo įvardyti sveikatos apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo, susisiekimo, žemės ūkio ministrai. Aplinkos ministrą liberalą Henriką Žukauską Prezidentas Valdas Adamkus skyrė su ta sąlyga, kad viceministru aplinkosaugos reikalams vėl taptų buvęs viceministras, dabartinis patarėjas integracijos klausimais Arūnas Kundrotas.

"Lietuvos rytas"