aA
Irano prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis) sekmadienį pradėdamas islamo šalių viršūnių susitikimą, paragino paremti palestiniečių pastangas kovojant su Izraeliu, kurį jis pavadino "teroristiniu rasistiniu sionistiniu režimu".
1,2 milijardo pasaulio musulmonų vadovų pradėjo savo devintąjį viršūnių susitikimą Katare skaitydami Koraną. Tylos minute jie taip pat pagerbė beveik 200 palestiniečių, žuvusių per septynias savaites trunkančius susirėmimus su Izraelio kareiviais.

"Mes didžiuojamės didvyrišku musulmonų ir arabų tautos vaikų pasipriešinimu teroristinio ir rasistinio režimo spaudimui bei žiaurumams", sakė M. Khatami, baigiantis pirmininkauti 56 narių Islamo konferencijos organizacijoje (IKO).

Susitikimo dalyviams jis taip pat sakė, kad islamo šalims iki šiol nepavyko paremti palestiniečių siekių.

Irano vadovas savo kalboje nepakartojo šeštadienį išsakyto raginimo nutraukti santykius su Izraeliu. Jis taip pat tiesiogiai nepaminėjo Jungtinių Valstijų, Teherano nuolat smerkiamų kaip "pasaulio arogancijos vadovė".

Tačiau Irano delegatų teigimu, M. Khatami atrodė patenkintas kompromisiniu susitikimo rezoliucijos projektu. Manoma, jog rezoliucijoje bus pareikalauta nutraukti ryšius su Izraeliu dėl palestiniečių žūčių, prilyginamų karo nusikaltimams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.