aA
Lietuva su savo elektros energija gali konkuruoti Europos rinkoje, todėl nereikia skubėti uždaryti Ignalinos atominės elektrinės (IAE), teigia Liaudies sąjungos "Už teisingą Lietuvą" pirmininkas Julius Veselka.
Antradienį šios neįtakingos sąjungos atstovai prie Seimo rūmų surengė piketą "Prieš Ignalinos AE uždarymą", kuriame dalyvavo 10 žmonių. Tokio dydžio piketui savivaldybės leidimas nereikalingas.

Kaip žurnalistams sakė J. Veselka, pagrindinis piketo reikalavimas - kad nebūtų uždaryta Ignalinos AE bei nebūtų priimtas skubaus uždarymo AE įstatymas.

"Uždarydami Ignalinos AE, mes prarandame galimybes eksportuoti savo elektros energiją, prarandame galimybes ją atpiginti, teks ją branginti. Visa tai susideda į savikainą, daro visą Lietuvos pramonę, žemės ūkio produkciją mažiau konkurentabilią", sakė ekonomistas J. Veselka.

Anot J. Veselkos, ekspertų skaičiavimais, Ignalinos AE elektroenergijos savikaina yra 2,5-4 kartus pigesnė nei bet kurios Vakarų Europos atominėje elektrinėje.

"Todėl mes esame konkurentabilūs Europos rinkoje savo elektra, tik reikia nutiesti tiltą (į Vakarus) ir aiškiai priimti strategiją, kad mūsų elektrinė dirbs, kol leis resursai ir jos saugumas. Tada atsiras suinteresuoti asmenys tiesti tiltą, atsiras investuotojai, tuomet mes galėsime už šią produkciją papildomai gauti pinigų, patys jų sukaupti elektrinės uždarymui ir viduje atpiginti elektros energiją", sakė J. Veselka.

J. Veselka įsitikinęs, jog rekonstruotas Ignalinos AE pirmasis blokas galėtų veikti dar 15 metų, o antrasis - dar ilgiau.

Susirinkusieji prie Seimo rūmų protesto dalyviai degino juodu kaspinu apjuostą žvakę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.