aA
Gelbėtojus, šeštadienį atvykusius į rytinę Filipinų dalį ieškoti kūnų, palaidotų po purvo nuošliaužomis, kurios nušlavė ištisus kaimus ir pasiglemžė kelis šimtus gyvybių, pasitiko pasaulio pabaigą primenantys vaizdai.Paryčiais virš Legaspio miesto, iš kurio liko tik griuvėsiai, ratus suko Filipinų karinių oro pajėgų krovininis lėktuvas "C-130".
Didžiąją dalį miesto sugriovė ketvirtadienį taifūno "Durian" atnešti galingi vėjo gūsiai.

Tolumoje galėjai įžiūrėti Majono ugnikalnį, pilkšvai rudų žemyn besiritančių ir visą pakeliui šluojančių pelenų ir purvo dryžių išvagotais šlaitais.

Kol kas pranešama apie 400 žuvusiųjų arba dingusiųjų be žinios, tačiau manoma, kad šis skaičius padidės, kai visame Bikolo rajone bus pravalyti keliai ir gelbėtojų komandos pasieks bendruomenes, atkirstas nuo pasaulio taifūnui nutraukus ryšių, elektros energijos teikimo bei transporto linijas.

Iš daugelio kaimų, kuriais kadaise buvo nusėtos Majono įkalnės, teliko iš po purvo styrančios bambukų nuolaužos.

Vietos gyventojas Junas Rogando sakė praėjęs po šarvojimo salę, prie kurios ant šaligatvio gulėjo suguldyti maždaug 15 kūnų - jie nebetilpo patalpoje.

"Gyventojai sako, kad popiet bus masinės laidotuvės, nes (palaikai) pradeda švinkti", - teigė J.Rogando.

Į patį Legaspio miestą iš aplinkinių kaimų plūsta žmonės, daugiausia skurdūs ūkininkai - šie priblokšti ir suglumę žmonės ieško pastogės bei maisto.

Gyventojai pėsčiomis traukia prie šaltinių, prie gruntinio vandens siurblių driekiasi eilės.

Ketvirtadienį tris valandas Majono šlaitais ritosi purvo srautai, kurie užvertė namus iki pat šelmens, o žemyn riedėję akmenys esą buvo "didumo sulig mašinomis".

"Nelaimė palietė beveik kiekvieną šios provincijos kampelį, - teigė gubernatorius Fernando Gonzalesas. - Daugelyje rajonų namai užlieti purvo, matyti tik kraigai".

Pasak Legaspio miesto mero Noelio Rosalio, apie 10 val. ryto taifūnas pradėjo niokoti Padango kaimą, o 15 val. pasipylė purvo nuošliaužos.

Vietos televizijai meras teigė, jog purvo srautas pliaupė beveik tris valandas.

"Jis buvo labai labai greitas. Akmenys ritosi tris valandas <...> Namuose buvusios šeimos buvo išdraskytos: vieni nublokšti į jūrą, kiti - palaidoti gyvi", - sakė meras.

M.Rosalio žodžiais, didžioji rajono dalis virto "dykyne".