aA
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas, kuris garsėja savo prieštaringai vertinamais pasisakymais, ketvirtadienį, likus trims dienoms iki valstybės vadovo rinkimų, paragino opoziciją paskelbus balsavimo rezultatus pripažinti jo triumfą, ir įspėjo apie rezgamus sąmokslus destabilizuoti padėtį šalyje.
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas
© AFP/Scanpix
"Mes laimėsime, ir aš raginu šalį tai pripažinti", - sakė 52-ejų metų H.Chavezas, kurio aštuonerius darbo metus prezidento poste lydėjo nuolatiniai opozicijos mėginimai išstumti jį iš valdžios ir konfrontacija su JAV administracija.

"Tegul mano oponentai susitaiko su pralaimėjimu", - spaudos konferencijoje sakė H.Chavezas ir pridūrė, kad jie vis dėlto gali palaukti, kol bus paskelbti sekmadienį vyksiančių prezidento rinkimų rezultatai.

H.Chavesas, kurio pozicijas stiprina į biudžetą plaukiančios lėšos už parduodamą naftą, yra pelnęs didelį milijonų skurstančių Venesuelos gyventojų populiarumą. Prieš sekmadienio balsavimą surengtose apklausose jis net 30 proc. lenkia šiaurės vakarinės Sulijos valstijos gubernatorių Manuelį Rosalesą.

M.Rosalesas neteikė reikšmės apklausų rezultatams, tačiau pabrėžė, jog pripažins savo pralaimėjimą, jei rinkimai bus laisvi ir sąžiningi.

"Būtų labai neatsakinga man skelbti apie sukčiavimą ar pažeidimus, jei žinočiau, kad negavau pakankamai balsų", - sakė jis Karakaso televizijai.

Buvęs desantininkas H.Chavezas, kažkada vadovavęs nepavykusiam perversmui, pareiškė, jog "neatsakingi pučistų, fašistų elementai rezga sąmokslą sukelti Pietų Amerikos šalyje chaosą, paskutinę minutę mėgindami priversti Venesuelos gyventojus pakeisti savo apsisprendimą, kaip balsuoti".

Pasak H.Chavezo, jo žvalgybos tarnyba sužlugdė sąmokslą nužudyti M.Rosalesą ir kaltę dėl gubernatoriaus mirties suversti prezidentui. Jis nurodė, kad automobilyje netoli vietos, kur vyko M.Rosaleso rinkimų kampanijos mitingas, buvo rastas galingas šautuvas su optiniu taikikliu.

Valdžia taip pat atskleidė sąmokslą surengti išpuolį prieš traukinį Karakase, sakė H.Chavezas.

Jis pabrėžė, kad kai kurie "racionalūs opozicijos nariai" išreiškė būgštavimų dėl įtariamų sąmokslų.

H.Chavezas pabrėžė, kad per sekmadienį vyksiančius rinkimus žmonės galės pasirinkti arba jo taikią revoliuciją, kuri "įtvirtins šalyje XXI amžiaus socializmą", arba "Amerikos imperijos ir jos pakalikų valdomą vyriausybę".

M.Rosalesas sako, jog siūlo socialdemokratinę alternatyvą dabartinės vyriausybės "karingai politinei ideologijai", kuri šaliai nieko gero neduos.

53-ejų metų M.Rosalesas, kuris laikinai pasitraukė iš naftos turtingos Sulijos valstijos gubernatoriaus posto, kad galėtų kandidatuoti į prezidentus, atstovauja opozicijai, kuri anksčiau buvo labai susiskaldžiusi, tačiau ją suvienijo ryžtas įveikti H.Chavezą.

M.Rosalesas teigia, kad parama jam sparčiai auga, ir "mes laimėsime šiuos rinkimus".

Tačiau M.Rosalesui sunku varžytis su charizmatiškuoju prezidentu, kuris itin populiarus tarp skurdžiai gyvenančių venesueliečių, sudarančių maždaug pusę visų šalies gyventojų. Iš viso Venesueloje gyvena apie 26 mln. žmonių.

Prie H.Chavezo populiarumo augimo nemažai prisideda ir pinigai, gaunami už parduodamą naftą. Padedant Kubai, kuri mainais gauna naftos mažesnėmis kainomis, šiomis lėšomis finansuojamos ambicingos sveikatos apsaugos ir švietimo programos, statomi namai lūšnynų rajonuose ir kaimo vietovėse, kuriose klesti skurdas.

Šios programos tokios populiarios, kad netgi N.Rosalesas pareiškė jų neatsisakysiąs, jei bus išrinktas prezidentu.

Tačiau N.Rosalesas taip pat teigia, kad H.Chavezas švaisto gamtos išteklius, ir pažadėjo, kad jei taps prezidentu, 20 proc. pajamų už naftą bus skiriama subsidijoms skurdžiausiai gyvenantiems venesueliečiams.

Venesuelos, kuri per dieną išgauna apie 3 mln. barelių naftos ir pusę visos išgaunamos naftos eksportuoja į Jungtines Valstijas, prezidentas susikūrė lyderio revoliucionieriaus, nebijančio mesti iššūkį JAV administracijai, įvaizdį.

Aistringas beisbolo gerbėjas H.Chavezas neslepia neapykantos George'ui W.Bushui ir ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje pavadinęs JAV prezidentą "šėtonu", "kalbėjo iš širdies".

"Kas nors turi pasakyti šėtonui, kad jis yra šėtonas", - sakė H.Chavezas ir pašaipiai pridūrė: "Nesuprantu, kodėl jie įsižeidė".

Sekmadienio rinkimai Venesueloje vyks po virtinės šiais metais vykusių rinkimų kitose Lotynų Amerikos šalyse, kuriuos laimėjo kairiųjų kandidatai, o tai, pasak H.Chavezo, yra svarbus postūmis jo planams dėl regiono ekonominės integracijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.