aA
Prancūzijos mokyklose jaunimą reikėtų mokyti įvertinti vyną, teigiama ketvirtadienį grupės parlamentarų išplatintame pranešime, kuriame paliegusiam vyndarystės sektoriui raginama padėti švietimo kampanija.
Kaip rašoma pranešime, Prancūzijos vyndariai smarkiai nukentėjo nuo sumenkusio eksporto ir sumažėjusio vartojimo šalies viduje, kadangi 92 proc. jaunimo iki 25 metų teigia teikiantys pirmenybę kitiems gėrimams.

"Siekdamas užimti stiprias pozicijas pasaulyje, prancūziškas vynas visų pirma privalo įgyti stiprias pozicijas namie", - nurodoma pranešime ir raginama kurti šviečiamąsias programas, kurios informuotų jaunimą apie prancūziškų vynų kilmę, istoriją bei savybes.

"Mokytis sveikai gyventi pradedama nuo vaikystės ir pradinės mokyklos, - rašoma dokumente, kurį parengė valdančiosios Sąjungos už liaudies judėjimą (UMP) deputatai Philippe'as-Armand'as Martinas ir Gerard'as Voisinas. - Mokant mūsų vaikus apie regioninius produktus, apie tai, kaip jie auginami bei ruošiami, kad įgytų savo skonį <...> galima tik padėti jiems išsaugoti sveikatą ir skatinti reiklumą kokybei bei pagarbą gamtai".

Vyndarystės pramonė - Prancūzijos gyvenimo kertinis akmuo, duodantis darbo maždaug 75 tūkst. žmonių, nukentėjo šalies gyventojams labiau ėmus rūpintis savo sveikata. Pasak pranešimo, dabar vienas žmogus per metus teišgeria apie 55 litrus, o 1970 metais šis skaičius siekė 100 litrų.

Padėtį dar labiau blogina Naujojo pasaulio šalys, kurių užimama pasaulinės rinkos dalis vis auga, nors Prancūzija bei Italija ir toliau lieka didžiausios vyno gamintojos planetoje.

Anot autorių, saikingai geriamas vynas gali būti naudingas sveikatai. Jie cituoja tyrimą, kuriame teigiama, jog kasdien išgeriantys po 2-4 taures vyno žmonės 20 proc. mažiau rizikuoja susirgti vėžiu.

"Todėl būtų naudinga informuoti jaunimą apie naudingąsias vyno savybes, vykdant šviečiamąsias ir informacines programas apie sveikatą", - teigia parlamentarai.

Tokiose programose taip pat turėtų būti atkreipiamas dėmesys į pavojų, kylantį vartojant per daug alkoholio, ir aiškinama, jog vyno gerti derėtų saikingai, kartu laikantis visavertės dietos.

Prancūzijoje kasmet dėl priežasčių, susijusių su svaigalais, miršta apie 45 tūkst. žmonių.

Be to, pranešime raginama gerinti vyndarių parengimą, supaprastinti prancūziškų vynų skirstymą kategorijomis ir imti reklamuoti prancūziškus vynus tarptautiniu mastu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.