aA
Daugiausia musulmonų gyvenamoje Turkijoje viešintis popiežius Benediktas XVI ketvirtadienį užsuko į Stambulo Mėlynąją mečetę ir tapo viso labo antruoju Romos katalikų popiežiumi, kada nors įžengusiu į šią šventyklą.
Protestas prieš popiežiaus vizitą
© Sipa/Scanpix
Apsilankymas laikomas dar vienu susitaikymo gestu, parodytu popiežiaus po to, kai vienoje savo kalbų jis pavartojo citatą, vadinančią islamą smurtinga bei iracionalia religija, ir taip sukėlė daugumos musulmonų įtūžį.

Benedikto XVI pirmtakas popiežius Jonas Paulius II pirmą kartą mečetėje apsilankė 2001 metais viešėdamas Damaske.

Į Mėlynąją mečetę, oficialiai vadinamą Sultono Ahmedo vardu ir pradėjusią veikti 1616 metais, Benediktą XVI palydėjo Stambulo didysis muftijus Mustafa Cagrici. Muftijus meldėsi garsiai, o popiežius, regis, kalbėjo maldą atskirai - jo lūpos krutėjo.

Mėlynoji mečetė yra garsiausi Turkijos musulmonų maldos namai, gausiai lankomi turistų. Plačiajai visuomenei geriau žinomas pavadinimu statinys vadinamas dėl to, kad pagrindinė maldų salė išklota mėlynomis keraminėmis plytelėmis.

Mečetė stovi Stambulo senamiestyje, Sultono Ahmedo aikštėje, priešais Šv. Sofijos soborą-muziejų, kuris kadaise buvo krikščionių bažnyčia, graikiškai vadinta "Hagia Sophia" (Šventosios išminties soboru). Mečetėje popiežius apsilankė trumpai pabuvęs Šv. Sofijos sobore.

Pastarasis Benedikto XVI apsilankymas laikomas pagarbos islamui ženklu, mat rugsėjį pasakyta kalba, kurioje jis aiškiai kritikavo šį tikėjimą, papiktino musulmonus.

Vokietijoje gimęs popiežius jau didžia dalimi sumažino įtampą, sietą su jo pirmąja ganytojiška kelione po musulmonišką šalį, pritaręs Ankaros siekiui įstoti į Europos Sąjungą ir išgyręs islamą kaip taikią religiją.

Protestuoja dešimtys nacionalistų

Ketvirtadienį dešimtys nacionalistų protestavo prieš popiežiaus Benedikto XVI vizitą daugiausia musulmonų gyvenamoje Turkijoje ir ragino jį laikytis atokiau nuo pastato, kuris anksčiau buvo didžiausia krikščionių bažnyčia, o vėliau virto mečete.

Policininkai sulaikė žmogų, mėginusį rėžti kalbą prie policijos užtvarų, sustatytų prie Šv. Sofijos soboro, turkiškai vadinamo "Aja Sofija", kuriame šiuo metu veikia muziejus. Šalia esančioje aikštėje trumpai pasigrūmę su keliais šimtais riaušių malšinimo policininkų, Didžiosios vienybės partijos (BBP) protestuotojai taikiai išsiskirstė.

"Toliau jie vėl mėgins paversti Stambulą Konstantinopoliu. Mes to neleisime", - pasibaigus musulmonų pamaldoms, šimto žmonių būriui sakė Bayramas Karacanas, BBP Stambulo skyriaus vadovas. Ketvirtadienį popiet Benediktas XVI lankėsi Šv. Sofijos sobore, kuris Bizantijos imperijos gyvavimo laikais graikiškai vadintas "Hagia Sophia" (Šventosios išminties soboru), o Stambulas - Konstantinopoliu.

Protestas prieš popiežiaus vizitą
© Sipa/Scanpix

Protestuotojai mojavo plakatais su užrašais "Popiežiau, nešdinkis lauk iš Turkijos" ir skandavo "Aja Sofija yra turkų ir mes liksime turkai".

Policija atitvėrė saugumo užtvaromis tiek Šv. Sofijos soborą, tiek garsiąją Mėlynąją mečetę, kurioje popiežius taip pat lankysis, ir buvo pasirengę staigiai reaguoti į bet kokius neramumus rajone.

Keli protestuotojai iš kalinių teisių gynimo organizacijos minėtose vietovėse ketino surengti protestą, bet buvo nutempti į policijos autobusiuką. Pasak vieno policininko, sulaikyta apie dešimt asmenų.

Be to, policija apžiūrėjo rajoną iš sraigtasparnio.

1453 metais užkariavęs miestą, sultonas Mehmetas atėjo į Šv. Sofijos soborą ir pasimeldė - taip krikščionių šventovė virto mečete.

Mustafai Kemaliui Ataturkui pradėjus Turkijos modernizavimo kampaniją, 1934 metais mečetėje buvo įkurtas muziejus.

Turkijos nacionalistai ir islamistai įtūžo, kai 1967 metais muziejuje pasimeldė popiežius Paulius VI - tai netgi sukėlė diplomatinį incidentą.

Benedikto XVI ganytojiškos kelionės metu dislokuotos sustiprintos Turkijos policijos pajėgos, tačiau joms tenka malšinti tik nedidelius protestus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.