aA
Lenkijoje politinę audrą sukėlė interneto svetainėje "Dziennik.pl" parodyta neofašistų vakaronė Silezijoje, kurioje dalyvavo ultranacionalistinės organizacijos "Visos Lenkijos jaunimas" atstovai.
Vakaronėje taip pat dalyvavo lenkų europarlamentaro Maciejaus Giertycho, kuris yra Lenkijos švietimo ministro Romano Giertycho tėvas, asistentė Leokadija Wiacek.

Premjeras Jaroslawas Kaczynskis tai pavadino skandalu, pranešė naujienų agentūra PAP.

"Tokio pobūdžio išsišokimai šalyje, kur fašistai nužudė milijonus žmonių, smerktini ne tik paties poelgio, bet ir savo tautos, savos valstybės atžvilgiu", - sakė vyriausybės vadovas.

Ekskomunistinė Lenkijos Kairiųjų demokratų sąjunga pareikalavo uždrausti organizaciją "Visos Lenkijos jaunimas" ir pašalinti iš pareigų vieną jos įkūrėjų Romaną Giertychą.

Švietimo ministras tuo tarpu kreipėsi į šalies generalinę prokuratūrą su prašymu ištirti šią bylą. Kaip rašoma ministerijos komunikate, "bet kokios nacistinės propagandos formos turi būti persekiojamos, o jos dalyviai - baudžiami".

Neofašistų vakarone susidomėjo ir Vidaus saugumo agentūra. Bet kokių fašizmo apraiškų, pavyzdžiui, literatūros ar simbolių, propaguotojai Lenkijoje baudžiami kalėjimu iki dvejų metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.