aA
Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas po susitikimo su JAV valstybės sekretore Condoleezza Rice, mėginančia pastūmėti Artimųjų Rytų taikos procesą, ketvirtadienį sakė, kad derybos su "Hamas" dėl vienybės vyriausybės suformavimo atsidūrė "mirties taške".
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
© Reuters/Scanpix
Jungtinės Valstijos nori sustiprinti nuosaikųjį M.Abbasą, kuris varžosi dėl įtakos su islamistine grupuote "Hamas", atėjusia į valdžią po kovo mėnesio parlamento rinkimų.

C.Rice gyrė M.Abbaso pastangas ir sakė, kad šį savaitgalį Gazos Ruože įsigaliojus netikėtoms palestiniečių ir Izraelio paliauboms, Vašingtonas nori "suintensyvinti bendras pastangas" taikos procesui atgaivinti.

C.Rice
© AFP/Scanpix

"Aštuonis ar devynis mėnesius palestiniečiai dirbo negaudami atlyginimų, tačiau, deja, mums nepavyko susitarti. Deja, mes atsidūrėme mirties taške", - sakė M.Abbasas, šalimais stovint C.Rice.

M.Abbasas pažymėjo, kad prieš priimant sprendimą, ką daryti toliau, reikalingos diskusijos.

Palestiniečių pareigūnai nurodo, kad M.Abbasas gali paleisti "Hamas" vadovaujamą vyriausybę ir paskirti naują ministrą pirmininką. Tačiau daug kas būgštauja, kad tokios griežtos priemonės prieš "Hamas" gali sukelti pilietinį karą.

JAV valstybės sekretorė C.Rice Izraelio ir palestiniečių praėjusį sekmadienį pasiektą susitarimą nutraukti ugnį laiko teigiamu žingsniu.

Po ketvirtadienį su Izraelio ministru pirmininku Ehudu Olmertu ir užsienio reikalų ministre Tzipi Livni vykusių derybų ji sveikino "Izraelio santūrumą", su kuriuo šis reagavo į tai, kad palestiniečių kovotojai pažeidinėja susitarimą nutraukti ugnį.

Radikalieji palestiniečiai sutiko nutraukti Izraelio teritorijos apšaudymą raketomis mainais į Izraelio pažadą išvesti kariuomenę iš Gazos Ruožo.

Tačiau pastarosiomis dienomis būtent iš čia į Izraelį buvo paleistos kelios namudinės raketos "Qassam".

C.Rice taip pat labai gerai įvertino palestiniečių administracijos vadovą Mahmoudą Abbasą, su kuriuo tą pačią dieną susitiko Jerichone, Vakarų Krante.

Pasak C.Rice, tai žmogus, "su kuriuo galima ieškoti dviejų valstybių (Palestinos ir Izraelio) sambūvio problemos sprendimo".

I.Haniya: derybos turi tęstis

Ismailas Haniyeh
© Reuters/Scanpix

Palestiniečių ministras pirmininkas Ismailas Haniya ketvirtadienį pareiškė, kad derybos dėl vienybės vyriausybės suformavimo turi tęstis toliau.

"(Derybų) atmosfera yra įtempta, bet esu tikras, kad nereikia užtrenkti durų ir kad mes nepasieksime mirties taško", - per spaudos konferenciją Kaire sakė I.Haniya, aukštas islamistinio judėjimo "Hamas" narys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.