aA
Vakar kyšininkavimu kaltinami Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnas Jonas Pečeliūnas ir bendrovės „Ages Business Development Company“ direktorius Deividas Povilonis išgirdo, kokias bausmes siūlo skirti prokuroras už padarytus nusikaltimus. Teismas baudžiamojoje byloje sprendimą priims gruodžio 4 dieną.
Jonas Pečeliūnas
© "Panevėžio balsas"
Pasiūlė skirti bausmes

Vakar Panevėžio apylinkės teisme pradėta nagrinėti rezonansinio atgarsio sulaukusi kyšininkavimo byla. Joje kaltinamaisiais pripažinti buvęs Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos tarnybos pulkininkas leitenantas Jonas Pečeliūnas ir Vilniuje įsikūrusios bendrovės „Ages Business Development Company“ direktorius Deividas Povilonis. Teismo posėdis įvyko antrą kartą, nes prieš mėnesį byla nenagrinėta - į posėdį neatvyko bendrovės direktorius D.Povilonis.

Išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kyšininkavimais kaltinamiems J.Pečeliūnui ir D.Poviloniui Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Saulius Daunoravičius pasiūlė skirti bausmes. Pirmajam kaltinamajam už kyšių ėmimą siūloma 4 metus 6 mėnesius neleisti dirbti valstybės tarnyboje, o antrajam - už kyšių davimą skirti 16 tūkstančių litų baudą.

Bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, kad buvęs PGT pareigūnas 49 metų J.Pečeliūnas, dabar dirbantis Panevėžio darbo rinkos mokymo centre vairuotoju mokytoju, sistemingai ėmė kyšius iš bendrovės „Ages Business Development Company“ direktoriaus D.Povilonio. Per dvejus metus nuo 2003 metų pabaigos iki 2005 metų pabaigos jis paėmė per 13 tūkstančių litų kyšių ir dovanų ne vieną butelį alkoholinių gėrimų.

Kaltina kyšininkavimu

Kyšininkavimo bylą tyrė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai. Jie nustatė ir išaiškino neteisėtos veiklos sistemą tarp J.Pečeliūno ir subrangovų, kai buvo leidžiama eksploatuoti įvairius statinius, pažeidžiant priešgaisrinės saugos normas.

Pasak STT pareigūnų, pulkininkas leitenantas J.Pečeliūnas kaltinamas sistemingai ėmęs kyšius iš subrangovų už tai, kad leido eksploatuoti statinius, kurie pastatyti pažeidžiant priešgaisrinės saugos normas.

Vertindamas, ar dažymo darbai atitinka keliamus valstybinės priešgaisrinės saugos reikalavimus, pareigūnas pasirašydavęs priešgaisrinio dažymo darbų priėmimo aktus ir pripažindavęs statinius tinkamais naudoti. Tai daryta nepaisant pažeidimų, nors buvo privaloma užtikrinti tinkamą valstybinę priešgaisrinę priežiūrą, pažeidimų atskleidimą, tyrimą, prevenciją ir kontrolę.

Buvęs PGT pareigūnas kaltinamas padaręs 7 nusikalstamas veikas, numatytas Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 225-ajame straipsnyje (kyšininkavimas).

D.Poviloniui pateikti kaltinimai papirkinėjus statutinį valstybės tarnautoją J.Pečeliūną, kad pastarasis pripažintų statinius tinkamais naudoti.

Objektai - negyvenamos paskirties,

Analogiški nusikaltimai buvo tiriami ne tik Panevėžyje, bet ir visoje Lietuvoje. STT pareigūnai pirminių tyrimų metu surinko duomenų, kad daug objektų mūsų šalyje yra leista eksploatuoti pažeidžiant priešgaisrinės saugos normas.

STT buvo pradėti penki ikiteisminiai tyrimai įvairių Lietuvos miestų - Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių - valdybose. Iš viso buvo sulaikyti šeši pareigūnai - Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos viršininkai ir jų pavaldiniai. Be jų, įtarimai dėl papirkimo pareikšti ir keturiems įvairių bendrovių vadovams. Nustatyta, kad kai kurie jų nusikalstamą veiką vykdė keliuose Lietuvos miestuose.

Bylos nagrinėjimo metu kaltinamasis PGT pareigūnas teigė, kad kyšius jis ėmė ne už tai, kad pasirašydavo darbų priėmimo aktus ir pripažindavo statinius tinkamais naudoti, o atlikdavo papildomus darbus. „Nors buvau Statybos darbų priėmimo valstybinės komisijos narys, važiuodavau į statybos objektus prieš jų priėmimą ir nurodydavau metalinių konstrukcijų priešgaisrinio dažymo darbų klaidas. Už tai, manau, man ir buvo duodami kyšiai. To daryti negalėjau“, - aiškino jis.

Į pagalbą kviesdavosi pareigūną

Vilniuje įsikūrusi bendrovė „Ages Business Development Company“ nuo 2003 metų iki STT tyrimo pradžios Panevėžyje atliko ne vieną su statybomis susijusį darbą. Jos vadovas D.Povilonis, norėdamas užtikrinti, kad valstybinė komisija priimtų darbą ir pasirašytų darbų priėmimo aktus, įvertinti, ar tinkamais dažais nudažytos metalinės konstrukcijos, kvietėsi į pagalbą PGT pareigūną J.Pečeliūną. Pastarasis, apžiūrėjęs bendrovių „Schmitz Cargobull Baltic“, „Virgula“ „Kalnapilis“, „Lutonė“ ir kitose teritorijose statomus objektus, įvertindavo metalinių konstrukcijų ugniai atsparių darbų kokybę prieš atvykstant valstybinei komisijai priimti darbų.

Abu kaltinamieji J.Pečeliūnas ir D.Povilonis prisipažino kalti ir labai apgailestavo, kad padarė nusikaltimą. Kadangi kyšininkavimais kaltinami nusikaltimą padarė pirmą kartą, jų advokatai siūlė pasigailėti ir neskirti griežtų bausmių. Kokį sprendimą priims teismas, paaiškės gruodžio 4 dieną.