aA
Nors Vyriausybė patvirtino Skaitymo skatinimo programą ir rekomendavo savivaldybėms aktyviai dalyvauti ją įgyvendinant, tačiau dėl nepakankamo finansavimo pastaraisiais mėnesiais nutraukti septynerius metus po Lietuvos kaimus važinėjusių organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vaikų bibliotekos autobusų maršrutai, pranešė LTV „Panorama“.
Mergaitė su knyga
Mergaitė su knyga
© Corbis/Scanpix
Bibliobusai, išvežiojantys po tolimiausias vietas vaikams knygeles, pasirodė prieš septynerius metus Rokiškio ir Šilutės rajonuose. Pagal projektą „Astridos Lindgren biblioteka ir vaiko teisės“ jie lankė 57 kaimus.

Jau metai, kai organizacija „Gelbėkit vaikus“ pasibaigus švedų finansuotam projektui neremia keliaujančių bibliotekų, nepapildo knygų fondų ir prašo savivaldybių pagalbos.

Šilutės rajono meras sako esą bibliotekų tinklas jų rajone yra gerai išvystytas, todėl pinigų savivaldybė bibliobusui išlaikyti neskirs.

„Tą 100 tūkstančių, kurį reikėtų skirti kiekvienais metais bibliobuso išlaikymui, politikai galvoja, kad būtų racionaliau skirti naujų knygų įsigijimui, mūsų bibliotekų modernizavimui, kompiuterizavimui, naujų interneto prieigų atsiradimui“, – sako Šilutės rajono meras Arvydas Jakas.

Vienintelė stacionari „Astridos Lindgren biblioteka“ dar veikia Druskininkuose. Tačiau neturi lėšų knygų fondams papildyti.

„Buvo įsteigtas bibliotekininko etatas, buvo skirtos patalpos, šios patalpos yra išlaikomos ir dabar. Dabar tokia situacija, kad jau dvejus metus projekto rėmėjai neskiria lėšų knygų fondo atnaujinimui“, – teigia Druskininkų savivaldybės vyriausioji specialistė Ingrida Griciūtė.

„Projektas pasitvirtino tuo, kad pateikus vaikams naują literatūrą, naujas knygas, paneigėm visuomenės nuomonę, kad vaikai neskaito“, – tvirtina Druskininkų viešosios bibliotekos bibliotekininkė Eglė Juškienė.

Bibliotekos darbuotoja sako, kad projektas buvo sėkmingas – pirmaisiais metais apsilankydavo apie 10 tūkst. vaikų per metus, dabar vos tūkstantis.

„Vienintelė priežastis ta, kad nėra atnaujinamas fondas. Tie vaikai, kurie pradėjo nuo pirmos klasės, dabar yra septintokai ir jiems reikia kitokios literatūros“, – tvirtina Druskininkų viešosios bibliotekos bibliotekininkė E. Juškienė.

Pasak bibliotekininkės, esą tarp respublikinio projekto vadovų ir savivaldybių buvo žodinis susitarimas, kad projektui pasibaigus, savivaldybės rems bibliotekas, pranešė LTV „Panorama“.

www.lrt.lt