aA
Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) keičia vadovėlių vertinimo sistemą: atsakingi už vadovėlių tikslumą ir puoselėjamas vertybes bus leidėjai, kuriuos konsultuos specialiai apmokyti švietimo ekspertai. "Atsakomybę turi prisimti tie, kas tą vadovėlį parduoda ir už vadovėlį gauna tam tikrą pelną. Leidykla yra komercinė struktūra ir nori ji, ar nenori, bet mes pageidaujame, kad ji prisiimtų didesnę atsakomybę", - antradienį BNS sakė Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorius Arūnas Plikšnys.
Vaikas rašo
Vaikas rašo
© K.Šatūno nuotr.
Leidykla ir vadovėlio autoriai bus atsakingi už svarbiausių vadovėliams keliamų bendrojo pobūdžio normų: dalykinio tikslumo, demokratijos, pilietiškumo, humanizmo ir kitų vertybių laikymąsi.

Leidėjai turėtų prisiimti atsakomybę už tai, kad vadovėlis neiškraipytų faktų, neskleistų dezinformacijos, nekurstytų nesantaikos, nepakenktų vartotojui, atitiktų kalbos taisyklingumo reikalavimus ir higienos normas, numatoma pirmadienį ŠMM patvirtintose vadovėlių vertinimo sistemos modelio gairėse.

Švietimo ir mokslo ministerija sau pasilieka konsultantės vaidmenį: ji rūpinsis, kad vadovėliai atitiktų nacionalinį ugdymo turinį, šiuolaikinės pedagogikos reikalavimus. Dabar esančius nepriklausomus ekspertus pakeis licenzijuoti ekspertai konsultantai, kurie padės autoriams rengti ar taisyti vadovėlius jų rengimo procese, o ne tada, kai jau vadovėlis jau išleistas.

"Dabar vieni ekspertai vertina geriau, kiti blogiau, ir atsitinka tokių faktų, kaip kad atsitiko su pilietinio ugdymo vadovėliu, kada ekspertai įvertino gerai, o ten, pasirodo, ir dalykinių, ir didaktinių, ir kitokių klaidų buvo ir reikėjo vadovėlį išbraukti iš galiojančių sąrašo. Todėl mes nuo šiol siūlome viešai paskelbti konsultantus", - teigė A.Plikšnys.

Kaip praneša ŠMM, kad naujasis vertinimo modelis turėtų įsigalioti nuo 2008 metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.