aA
Irakas atsidūrė prie pilietinio karo slenksčio, pareiškė pirmadienį JT generalinis sekretorius Kofi Annanas ir pridūrė, kad karas kils, jeigu nebus imtasi skubių prevencijos priemonių. "Remiantis dabartiniais įvykiais, jeigu nebus padaryta kas nors radikalaus ir skubaus padėties blogėjimui sustabdyti, taip ir atsitiks. Iš tikrųjų tai jau beveik vyksta", - atsakė K.Annanas į žurnalisto klausimą.
Kofis Annanas
Kofis Annanas
© AFP/Scanpix
Jungtinių Tautų vaidmuo Irake nėra ryškus - ypač po sprogmenų prikrauto automobilio sprogimo prie JT būstinės Bagdade 2003-iųjų rugpjūtį, kai žuvo tuometinis JT misijos Irake vadovas Sergio Vieira de Mello ir dar 21 žmogus.

Jau antrą savo penkerių metų kadenciją šiais metais baigiantis K.Annanas 2004-ųjų gruodį tvirtino, jog įsiveržimas į Iraką esąs neteisėtas, jeigu jam nepritarė JT Saugumo Taryba.

O šiemet rugsėjį jis sakė, kad Irake gali kilti pilietinis karas, "jeigu susvetimėjimo ir smurto schema išsilaikys ilgiau" ir kad Artimųjų Rytų lyderiai neturi vieningos nuomonės, ar daugiatautes pajėgas būtina išvesti iš Irako, ar jos turi pasilikti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.