aA
Izraelio premjeras Ehudas Olmertas pirmadienį sakė, kad yra pasirengęs paleisti daug palestiniečių kalinių ir atšaukti palestiniečių lėšų įšaldymą mainais į pagrobto kareivio paleidimą. "Mainais į Giladą Shalitą Izraelis yra pasirengęs paleisti daug palestiniečių kalinių, įskaitant kai kuriuos (kalinius), kurie buvo nuteisti ilgai kalėti", - sakė jis per ceremoniją Negevo dykumoje, skirtoje šalies pirmajam premjerui Davidui Ben Gurionui pagerbti.
Laikinasis Izraelio premjeras Ehudas Olmertas
Laikinasis Izraelio premjeras Ehudas Olmertas
© AFP/Scanpix
G.Shalitą birželio pabaigoje Izraelyje pagrobė sieną perėję palestiniečių kovotojai. Atsakomybę už šį reidą prisiėmė trys grupuotės, įskaitant valdančiojo islamistų judėjimo "Hamas" ginkluotąjį sparną.

Šio kario pagrobimas išprovokavo Izraelio oro ir sausumos puolimą, kuris prasidėjo po trijų dienų ir kurio tikslas buvo išlaisvinti jį ir nutraukti Izraelio teritorijos apšaudymą palestiniečių raketomis iš Gazos Ruožo.

E.Olmertas sakė, kad kalinių paleidimu ir lėšų įšaldymo atšaukimu bus siekiama "stiprinti pasitikėjimą" ir pademonstruoti izraeliečių "taikius ketinimus".

"Tai pat atšauksime lėšų, kurias įšaldėme, blokavimą", - sakė premjeras, paminėdamas Palestinos savivaldos vardu renkamus muito mokesčius, kurių pervedimą Izraelis sustabdė po to, kai "Hamas" sausio mėnesį laimėjo visuotinius rinkimus.

"Hamas" vadovaujamą palestiniečių vyriausybę Izraelis ir Vakarai boikotavo dėl jos atsisakymo pripažinti žydų valstybės teisę egzistuoti ir nesutikimo oficialiai atsisakyti smurto ir laikytis ankstesnių taikos susitarimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.