aA
Europos Sąjungos (ES) žeminimas iš Rusijos pusės nėra sėkmingas, teigia Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
© DELFI (A.Sarcevičiaus nuotr.)
"ES laikysena Rusijos atžvilgiu buvo gana dviprasmė ir nepakankamai nuosekli, Rusijos vadovai pamanė, kad tai galima įtvirtinti oficialiai. Pareikšti, kad jūsų vertybės ir normos yra skirtos ne mums, ir kalbėkime tik apie reikalus, o ne apie tokius dalykus, kuriuos mes tvarkysimės, kaip mums patinka. Tai yra atviras ES žeminimas, kuris nėra sėkmingas pastaruoju metu. Tai yra perlenkimai, kurie pažadina ES", - žurnalistams pirmadienį sakė V.Landsbergis.

Jis dalyvavo Seime vykstančioje tarptautinėje konferencijoje, skirtoje žmogaus teisėms Rusijoje ir Baltarusijoje aptarti.

Anot europarlamentaro, Rusijos vadovai apsiriko, manydami, jog ES nusileis jų spaudimui.

"Rusijos vadovai galbūt šiek tiek ir apsiriko. Panašiai Sovietų Sąjunga apsiriko Lietuvos atžvilgiu 1989-1990 metais, kai manė, kad jos įtaka Vakaruose yra tokia didelė, kad niekas nekreps į Lietuvą dėmesio ir niekas nerems (nepriklausomybės atkūrimo - BNS), o pasirodė, kad Vakarų visuomenėse sąžiningumo, garbės principai dar reikšmingi", - žurnalistams sakė europarlamentaras.

Konferencijoje "Žmogaus teisės Rusijoje ir Baltarusijoje. Europos Liaudies partijos - Europos demokratų frakcijos Europos Parlamente požiūris į problemą" pranešimus skaityti yra pakviesti Baltarusijos Jungtinės liaudies partijos pirmininkas Anatolijus Lebedko, Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė Ruslana Lyžyčko, Seimo narys Emanuelis Zingeris ir kiti.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija ypač aktyviai spaudžia kai kurias ES nares, siekdama derybų tarp ES ir Rusijos dėl bendradarbiavimo sutarties derybų pradžios. Šias derybas vetavo Lenkija, kuriai Rusija taiko mėsos eksporto apribojimus. Lietuva ir dar kelios ES valstybės parėmė Lenkijos poziciją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.