aA
Nors dar nežinoma, kur ir kada bus iškeltas Vilniaus centre esantis Lukiškių kalėjimas-tardymo izoliatorius, Naujosios Vilnios bendruomenė jau kyla į kovą su valdžia. Bendruomenės pirmininkas, Vilniaus miesto tarybos narys Edmundas Jakubauskas teigia bet kokia kaina sieksiąs užkirsti kelią kalėjimo statyboms Naujojoje Vilnioje – esą čia jau yra nakvynės namai, psichiatrijos ligoninė.
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
© DELFI
Tačiau pirmadienį su vietos gyventojais susitikęs teisingumo ministras Petras Baguška pareiškė, kad dar nenuspręsta, kur bus statoma moderni įkalinimo įstaiga, todėl Naujosios Vilnios bendruomenė be reikalo iš anksto baiminasi kalėjimo kaimynystės.

1100 pavojingiausių kalinių

Naujosios Vilnios bendruomenė jau keletą mėnesių priešinasi įkalinimo įstaigos statyboms. Pasak bendruomenės pirmininko E.Jakubausko, žmonės piktina, kad jų mikrorajono vardas pakankamai dažnai iš neigiamos pusės linksniuojamas dėl čia esančios psichiatrijos ligoninės, nakvynės namų. „O dabar valdžia užsigeidė dar kalėjimą statyti“, - pykčio neslėpė pirmadienį į susitikimą su teisingumo ministru P.Baguška ir Seimo nare Jadvyga Zinkevičiūte atėjęs bendruomenės pirmininkas.

Pasak jo, kalėjimą ketinama statyti šalia trijų mokymo įstaigų: Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro, „Žaros“ vidurinės ir Naujosios Vilnios muzikos mokyklų. Šioje vietoje yra pats Naujosios Vilnios mikrorajono centras.

Edmundas Jakubauskas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

„„Nenorime, kad mūsų kaimynystėje įsikurtų 1100 pačių pavojingiausių kalinių“, - E.Jakubauskas teigė bet kokia kaina priešinsis būsimo kalėjimo statyboms. Pasak jo, dėl to rajone pablogėtų kriminogeninė situacija – pas draugus į įkalinimo įstaigą važiuotų šimtai automobilių, be to, padaugėtų keleivių visuomeniniame transporte.

E.Jakubauskas teigė, kad dėl to padaugės darbo ir Vilniaus miesto 4-ojo apylinkės teismo teisėjams. Pasak bendruomenės pirmininko, vietos gyventojams aiškinama, kad bus nutiestas naujas kelias į kalėjimą, be to, čia atsiras naujų darbo vietų.

„Taline buvo pastatytas naujas kalėjimas, jame darbo vietų žymiai sumažėjo, - sakė E.Jakubauskas. – Mes nenorime, kad prasčiausiai visuomenėje priimtinus objektus grūstų į Naująją Vilnią“.

Parlamentarę įtikino ministras

Jadvyga Zinkevičiūtė
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

„Kalėjimai turi būti statomi už miesto ribų, o ne miesto teritorijose. Kalėjimo statyba Naujojoje Vilnioje neišspręs egzistuojančios problemos, nes kaip prie mokyklos langų miesto centre stovėjo Lukiškių kalėjimas, taip Naujojoje Vilnioje jis atsidurtų visiškai šalia kelių mokymo įstaigų, o vienos jų langai tiesiog būtų atsukti tiesiai į kalinių kameras“, – penktadienį išplatintame pranešime teigė Seimo narė, Darbo partijos atstovė Jadvyga Zinkevičiūtė.

Vyriausybės valandos metu parlamentarė klausė teisingumo ministro P.Baguškos, ar tikrai ketinama statyti kalėjimą Naujojoje Vilnioje. Ministras tąkart patikino, kad nėra visiškai gerai susipažinęs su vieta, numatyta statyboms, todėl pritarė jos siūlymui nuvykti apžiūrėti planuojamo kalėjimo statybos plotą.

Pirmadienį į Naująją Vilnią atvykusi J.Zinkevičiūtė jau buvo rami - teisingumo ministras ją patikino, kad kol kas kalėjimo čia net neketinama statyti. „Kam jūs keliate bereikalingą triukšmą? Aš irgi esu prieš kalėjimą, tačiau čia jo kol kas niekas neketina statyti“, - bendruomenės pirmininką prie žurnalistų pirmadienį bandė auklėti parlamentarė.

Papiktino parašų rinkimo akcija

J.Zinkevičiūtė tikino, kad Vilniaus miesto tarybos narys E.Jakubauskas kovodamas prieš būsimas kalėjimo statybas, ruošiasi artėjantiems savivaldybių rinkimams. „Jis renka gyventojų parašus“, - piktinosi Seimo narė.

Tačiau liberalcentristas E.Jakubauskas nesutinka su „darbietės“ teiginiais. Pasak jo, būsimo kalėjimo statyboms reikia priešintis, kol jos dar neprasidėjo. „Paskui jau bus per vėlu, - sakė bendruomenės pirmininkas. – Mes bet kokia kaina sieksime, kad kalėjimo čia nebūtų. Jeigu surinkti parašai nepadės, kreipsimės į teismą“.

Naujosios Vilnios bendruomenės pirmininkas sakė tikįs, kad pavyks surinkti maždaug 15 tūkst. parašų, nors seniūnijoje gyvena dvigubai daugiau žmonių.

Naujosios Vilnios seniūnas Vaclovas Blaževičius taip pat nerimauja dėl galimos kalėjimo kaimynystės. „Šiandien mums dar nėra žinoma, kas čia bus, todėl ir noriu iš pirmųjų lūpų sužinoti, ką ketina valdžia daryti“, - sakė į susitikimą su teisingumo ministru P.Baguška atvažiavęs seniūnas.

„Dabar neturiu ką pasakyti“, - du kartus pakartojo P.Baguška. Jis taip pat įsitikinęs, kad triukšmas Naujojoje Vilnioje dėl kalėjimo statybų keliamas nepagrįstai.

Kuo toliau nuo miesto

Petras Baguška
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Teisingumo ministras teigė, kad kol kas dar nesvarstyta, kokioje vietoje bus statomas modernus kalėjimas. Paklaustas, kada kalėjimas gali būti pastatytas ir kiek jis gali kainuoti, P.Baguška taip pat nieko konkretaus negalėjo atsakyti. „Šiandien jokio sprendimo dėl žemės sklypo skyrimo kalėjimui mes neturime, - sakė ministras. - Žinome, kad reikia už miesto centro iškelti ir Lukiškes, ir Marijampolės, ir Šiaulių kalėjimus“.

Naujojoje Vilnioje esantis valstybinis sklypas – 80 ha, tačiau kalėjimui reikia apie 5 ha.

“Ar čia kalėjimui bus skirta vieta, nežinau, - sakė P.Baguška. - Manau, kad Vyriausybė mėnesio laikotarpyje pasakys į šį svarbų klausimą“.

Naujosios Vilnios gyventojai ragino kalėjimą statyti kuo toliau nuo miesto, nes plečiantis teritorijai anksčiau ar vėliau kaliniai gali tapti daugiabučių ar gyvenamųjų namų kaimynais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.