aA
Izraelio ministras pirmininkas Ehudas Barakas pasaulio lyderiams pranešė esąs pasirengęs pritarti palestiniečių valstybės paskelbimui, "jei ji gims iš susitarimo, o ne smurto", trečiadienį pranešė jo administracija.
Ši žinia, paskelbta laiške užsienio vadovams, iki šiol yra aiškiausias E. Barako įsipareigojimas su tam tikromis sąlygomis sutikti su palestiniečių valstybės įkūrimu, tačiau tai taip pat buvo naujas prezidentui Yasserui Arafatui (Jasirui Arafatui) adresuotas perspėjimas neskelbti valstybės vienašališkai.

E. Barako administracija šį laišką paskelbė Y. Arafatui išvykus į Vašingtoną, kur jis susitiks su Jungtinių Valstijų prezidentu Billu Clintonu (Bilu Klintonu), siekiančiu išspręsti Artimųjų Rytų problemas prieš jam paliekant postą sausio 20 dieną. Y. Arafatas pakeliui į JAV užsuks į Egiptą ir Londoną.

Izraelio ir palestiniečių paliaubos buvo pasiektos praėjusią savaitę, ir Izraelis teigia, kad smurto banga atslūgo. Vis dėlto per trečiadienio susirėmimus žuvo žydė ir keturi palestiniečiai paaugliai. Dar du žmonės mirė nuo anksčiau patirtų sužeidimų.

Per beveik šešias susirėmimų savaites žuvo mažiausiai 185 žmonės, dauguma jų - palestiniečiai.

E. Barakas, su B. Clintonu Baltuosiuose rūmuose susitiksiantis sekmadienį, pareiškė, kad tarptautinė bendruomenė turi pasakyti Y. Arafatui, jog "vienintelis kelias yra tas, kuris veda į garbingą, derybose sutartą palestiniečių valstybės gimimą".

"Mes esame kryžkelėje ir turime dvi galimybes. Mes galime atnaujinti derybas, kurios, grindžiamos Kemp Deivide aptartomis idėjomis, atves prie palestiniečių valstybės įkūrimo, arba galime pasiduoti ir rinktis smurto kelią", rašoma E. Barako laiške.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.