aA
Jei 2000-ųjų JAV prezidento ir Kongreso rinkimai būtų filmas, jį būtų galima pavadinti "Antgamtinėmis istorijomis" ir net ištikimiausi siurrealizmo gerbėjai neliktų juo nusivylę.
Pirmiausia, tai buvo rinkimai, kuriuose suskaičiavus 99,9 proc. visų balsų laimėtojas nepaaiškėjo. Antra, Misūrio rinkėjai į Senatą išrinko populiarų, bet jau mirusį gubernatorių Melą Carnahaną (Melą Karnahaną), kuris tapo pirmuoju žmogumi JAV istorijoje, laimėjusiu šį postą po mirties.

Žinoma, negalima pamiršti ir dabartinio prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) žmonos Hillary Rodham Clinton (Hilari Rodam Klinton) pergalės Senato rinkimuose - ji tapo pirmąja prezidento žmona, siekusia ir laimėjusia renkamą postą.

Prieš rinkimus atliktos visuomenės nuomonės apklausos rodė, kad kova bus įtempta, tačiau niekas nesitikėjo, kad tokia įtempta. Iš pradžių pagrindinės televizijos pranešė, kad svarbiausioje Floridos valstijoje laimėjo demokratų kandidatas į prezidentus Alas Gore'as (Elas Goras), vėliau - kad laimėtojas kol kas neaiškus, o dar vėliau - kad nugalėtojas yra respublikonas, Teksaso gubernatorius George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas).

Pastarasis pranešimas buvo toks įtikimas, kad viceprezidentas A. Gore'as paskambino G. W. Bushui, pasveikino jį su pergale ir pripažino savo pralaimėjimą. Užsienio valstybių lyderiai siuntė G. W. Bushui sveikinimo telegramas, o televizijų apžvalgininkai samprotavo, kas lėmė Teksaso gubernatoriaus pergalę.

Tačiau po kelių valandų, anksti trečiadienį, vėl buvo suabejota Floridos rinkimų rezultatais ir A. Gore'as vėl paskambino G. W. Bushui, tik šį kartą - atšaukti pralaimėjimo pripažinimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.