aA
Kai kurių Šiaulių mokesčių inspekcijos sprogdintojų moterys mieste jau vadinamos "dekabristėmis" - jos pasiryžusios kalėti su mylimaisiais. O gaujos boso žmona kreipėsi į teismą dėl skyrybų. LŽ jau rašė, kad užvakar Šiaulių apygardos teismas pagaliau užbaigė pusmetį nagrinėtą bylą dėl Šiaulių valstybinės mokesčių inspekcijos (MI) sprogdinimo ir kitų tos pačios gaujos nusikaltimų.
Moterys
© "Lietuvos žinios"
Nuosprendžio klausėsi 10 teisiamųjų, 5 jų - geležiniame narve. Vienas buvo suimtas teismo salėje. Teismas skyrė gana griežtas bausmes, nors ir švelnesnes, nei prašė prokurorai.

Visų gaujos padarytų nusikaltimų organizatoriumi ir nusikalstamo susivienijimo vadovu įvardytas 37 metų Artūras Kibildis nuteistas 19 metų nelaisvės konfiskuojant visą jo turtą (prokurorai siūlė įkalinimą iki gyvos galvos). Sprogmenis gaminęs grupės pirotechnikas 37 metų Vladas Bernotas - į kalėjimą sėdo 15 metų (siūlyta 22), o į MI užtaisą nunešęs 22 metų Helmutas Poškus gavo 16 metų nelaisvės (siūlyta 22). Abiejų turtas taip pat bus konfiskuotas.

Kiti grupės nariai, dalyvavę vykdant įvairius nusikaltimus, irgi buvo pripažinti kaltais. 21 metų Nerijus Preibys suimtas teismo salėje, jis nubaustas 7 metus kalėti. 23 metų Viačislavas Kupreščenka gavo 11 metų. Dar 5 teisiamieji, pritaikius amnestiją, gavo švelnesnes bausmes. Nuosprendis buvo skelbiamas sausakimšoje salėje, vien policininkų buvo 15, o advokatų - 7.

Po teismo posėdžio kilo nedidelis sąmyšis - artimieji stengėsi atsisveikinti su nuteistaisiais ir juos padrąsinti. Daugelis buvo įsitikinę saviškių nekaltumu ir netikėjo tokia teismo baigtimi.

Maža to, per teisminį bylos nagrinėjimą, prasidėjusį šių metų kovo 20 d., įvyko virtinė su meile susijusių dalykų viena mergina ištekėjo už mylimojo tardymo izoliatoriuje, antra susižadėjo su teisiamuoju, o trečia kreipėsi į teismą dėl skyrybų su teisiamuoju, su kuriuo taip pat tuokėsi tardymo izoliatoriuje.

Žmona

Aštuoniolikmetė šiaulietė Aneta Norvilaitė šių metų rugpjūčio 31 d. Šiaulių tardymo izoliatoriuje ištekėjo už H.Poškaus, kuris praėjusį pirmadienį nuteistas 16 metų nelaisvės. Šiaulių buitininkų mokykloje siuvėjos specialybę studijuojanti mergina iki pat galo tikėjo laiminga teismo proceso pabaiga. Tapusi Poškuviene Aneta ir dabar dar viliasi, kad 16 metų vyro laukti nereikės: "Absurdas, paprasčiausias absurdas, ir viskas. Nesuprantu, kaip galima nuteisti nekaltą žmogų. Rankų nenuleisiu, už teisybę reikia kovoti. Laikas parodys, kas yra kas, teisybė išaiškės".

Aneta su H.Poškumi mokėsi toje pačioje mokykloje, tačiau susipažino ir įsimylėjo jį vėliau. Iki suimant H.Poškus kelis mėnesius gyveno Anetos tėvų bute. Pradėjus bylą nagrinėti, Aneta pati pasiūlė tuoktis.

Dar labiau stulbina kitos šiaulietės - 22 metų Sandros Sadauskaitės pasiryžimas susižadėti su pasmerktu 11 metų nelaisvės V.Kupreščenka. Ji sako teisiamąjį anksčiau pažinojusi, ir tiek. Meilė suliepsnojo tik per teismo procesą, kai V.Kupreščenka jau buvo nelaisvėje. Iki tol juodu turėjo savo antrąsias puses.

"Laisvėje nėra tokių, jis asmenybė. Gal Slavkos veido bruožai ir primena banditą, bet jis geros širdies. Kai negali būti kartu, tai dar labiau suartina. Jis rašo labai daug laiškų", - apie savo netikėtai suliepsnojusią meilę ir pasiryžimą tuoktis aiškino Sandra.

Ji pati pasisiūlė tekėti, nors V.Kupreščenka ir nenorėjęs užkrauti jai tokios naštos. Pavasarį arba vasarą turėtų įvykti vestuvės už grotų. Pasak S.Sadauskaitės, tuo džiaugiasi abiejų tėvai. Sandra pasipiktinusi dėl sužadėtiniui paskelbto nuosprendžio: "Nesąmonė. Vis tiek bus "perteisimas". Mes nenurimsim". Tuo tarpu V.Kupreščenka dar iki šio nuosprendžio buvo įkalintas už kitus nusikaltimus. Dar viena nebaigta jo byla "kabo" Šiaulių apylinkės teisme - jis kaltinamas sprogdinęs 2-ąjį Šiaulių policijos komisariatą bei šaudęs į kelio ženklą.

Abi merginos jau nuosprendžio paskelbimo dieną nukurnėjo į tardymo izoliatorių prašyti pasimatymo su mylimaisiais. Abi teigė, kad mielai sutiktų kalėti su išrinktaisiais. "Svarbu su kuo, o ne kur būti", - aiškino Aneta.

Skyrybos

Visgi ne visos nori būti "dekabristų žmonos". Didžiausią bausmę - 19 metų kalėjimo gavusio A.Kibildžio žmona Aušra teisminio proceso metu padavė pareiškimą skyryboms. Įvyko du skyrybų teismo posėdžiai, bet A.Kibildis abu kartus nesutiko skirtis. Dabar, po nuosprendžio, skyrybų klausimas tikriausiai bus išspręstas teigiamai. Beje, Kibildžiai irgi susituokė tame pat tardymo izoliatoriuje, tik gerokai anksčiau, 1995-aisiais. A.Kibildis tuomet buvo uždarytas už kitus nusikaltimus (jis buvo jau 2 kartus teistas).

1997 m. jiems gimė dukra Vakarė. Dukrą A.Kibildis matė labai trumpai. Kai jai suėjo 6 mėnesiai, jis vėl buvo suimtas. Apie vyrui paskelbtą nuosprendį 27 metų A.Kibildienė atsiliepė nuosaikiau, nei anksčiau minėtos merginos: "Jis ne šventas, bet dėl Mokesčių inspekcijos sprogdinimo, manau, nekaltas. Tačiau aš nesikišiu į ateitį".

A.Kibildienė šiame teisme pati buvo kaltinamoji viename epizode, kaip dalyvė pervežant sprogmenis. Pritaikius amnestiją nuo realios bausmės ji atleista. Prieš porą metų A.Kibildienė buvo įkūrusi modelių agentūrą "Ateities stilius", tačiau šiuo metu agentūros veikla yra užgesusi. Ji sakė, kad dabar rūpinsis ūkio reikalais. A.Kibildis nesutiko skirtis, o juk jam su sėbrais teismas priteisė vos ne milijoną litų civilinių ieškinių už padarytus nuostolius.