aA
Seimas pasitiks narystės derybų su Europos Sąjungą pradžią, ratifikuodamas ilgai atidėliotą Europos konvenciją dėl televizijos be sienų.
Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje pranešė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) pirmininkas Žibartas Jackūnas, konvencijos ratifikavimas yra būtina sąlyga, be kurios sušlubuotų Lietuvos derybinė pozicija dėl kultūros ir audiovizualinės politikos.

Pasak Ž. Jackūno, su Lietuvos vyriausiuoju euroderybininku Vygaudu Ušacku suderinti įsipareigojimai iki liepos 1-osios priimti naują Visuomenės informavimo įstatymo redakciją, kuri atitiktų konvenciją "TV be sienų", jos pataisas ir protokolus bei Europos Parlamento direktyvą, reglamentuojančią audiovizualinį sektorių. Šią konvencija Lietuva pasirašė prieš trejus metus.

ŠMKK pirmininko teigimu, svarstoma galimybė apsiriboti tik tomis Visuomenės informavimo įstatymo dalimis, kurios tiesiogiai susijusios su "TV be sienų", pirmiausia - tai 29 straipsnyje numatytas visuomeninio transliuotojo statusas.

Konvencija nustato bendras taisykles esminiais televizijos be sienų transliavimo aspektais. Tai - tam tikrų individo teisių išsaugojimas, europietiškos audiovizualinės produkcijos populiarinimas, parama nuo transliuotojų nepriklausomiems gamintojams, reklamos ribojimas bei televizijos programų rėmimas, nepilnamečių apsauga nuo galimos žalos jų dvasiniam vystymuisi.

Konvenciją planuojama ratifikuoti ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje.

Kaip sakė Ž. Jackūnas, ŠMKK per pastaruosius trejus metus bent tris kartus kreipėsi į Vyriausybę dėl būtinybės ratifikuoti konvenciją, tačiau nesulaukė aiškaus atsakymo, kodėl šis dokumentas nebuvo pateiktas ratifikuoti.

Pasak Ž. Jackūno, nuo 1997 metų Europos Komisijos išvadose apie kandidačių pasirengimą buvo pabrėžiama, kad Lietuva nedaro pažangos audivizualiniame sektoriuje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.