aA
Kosminis krovinių laivas anksti penktadienį sėkmingai susijungė su rusų stotimi "Mir". Dabar kosmine stotimi bus galima naudotis visus metus, sakė aukštas kosmonautikos pareigūnas.
Skrydžių kontrolės centras pranešė, kad "Progress M1-2", trečiadienį paleistas iš Baikonūro kosmodromo, į "Mir" nugabeno deguonies, degalų ir kitokių atsargų. Krovinių laivas buvo valdomas iš Žemės.

Kosmonautai Sergejus Zaliotinas ir Aleksandras Kaleris, šį mėnesį grįžę į stotį "Mir", kuri 223 dienas buvo tuščia, patikrino modulių jungtį ir pradėjo iškrauti "Progress M1-2".

Prieš 14 metų pastatyta rusų kosminė stotis "Mir" šiais metais turėjo būti palikta dreifuoti aplink Žemę, tačiau atsirado 30 mln. JAV dolerių (120 mln. litų) investicijų iš užsienio. Investuotojai tikisi, kad kosminę laboratoriją galima paversti kosminiu viešbučiu.

"Mir" pagaminusios kompanijos "RKK Energija" direktorius ir vyriausiasis konstruktorius Jurijus Semionovas rusų televizijai NTV sakė, jog dabar stotyje esančių kosmonautų misija vietoje 45 truks 55 dienas. Kosmonautai paruoš stotį kitos įgulos atvykimui.

J. Semionovas taip pat sakė, kad žmonės stotyje tikriausiai bus iki metų pabaigos, o ne iki rugpjūčio, kaip planuota anksčiau.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.