aA
Tariamai paprastas žaidimas “Minesweeper”, esantis beveik visuose kompiuteriuose, galėtų būti didžiausia matematikams pateikta metų mįslė. Nors kai kurie žmonės valandų valandas praleido bežaisdami šį žaidimą, matematikai vargsta su didesne žaidimo versija. Ši užduotis yra tokia sunki, kad universitetas netgi pasiūlė milijoną dolerių išsprendusiam galvosūkį.
"Minesweeper"
O sumaištis prasidėjo dėl brito Richardo Kaye, dirbančio Birmingemo universitete. Mokslininką domina matematinį prieskonį turintys žaidimai, todėl jis susidomėjo “Minesweeper” žaidimu ir pradėjo ieškoti jame gilesnės minties.

“Minesweeper”, komplektuojamas su “Windows” operacinėmis sistemomis, yra žaidimas, kuriame žaidėjas turi susiprasti, kuriuose žaidimo langeliuose yra minos. Kiekviename “neužminuotame” langelyje būna arba skaičius, žymintis šalia esančių minų kiekį, arba tuščias plotas.

Po kelių savaičių nuolatinio žaidimo profesorius R.Kaye suprato, kad jei “Minesweeper” būtų žaidžiamas kur kas didesniame lauke, tuomet jį matematiniu atžvilgiu būtų galima laikyti neišsprendžiamu. Bet mokslininkas mano kad žaidimas galėtų padėti išspręsti jau 30 metų matematikams ramybės neduodančią vadinamąją “P vs. NP” užduotį.

Šia užduotimi bandoma nustatyti, ar iš pirmo žvilgsnio neišsprendžiami klausimai iš tikrųjų išsprendžiami pakankamai paprastai, galbūt kompiuteriu.

R.Kaye sakė, kad jei kas nors sukurtų algoritmą, galintį nustatyti visas galimas minų išdėstymo kombinacijas gerokai didesnėje “Minesweeper” versijoje, tuomet jis išspręstų “P vs. NP” užduotį, todėl pirmajam laimingajam matematikui žadamas milijono dolerių prizas.

Bet šio atradimo rezultatai turėtų kur kas platesnę pritaikymo sferą. Jis galėtų padėti netgi bandant efektyviai “nulaužti” kodus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.