aA
Du rusų kosmonautai ir amerikiečių astronautas, kurių ekspedicija pradės naują kosmoso tyrinėjimo erą, antradienį pakilo į 60 mlrd. JAV dolerių vertės Tarptautinę kosminę stotį (TKS).
Sojuz
Sojuz
40 m aukščio baltos, oranžinės ir pilkos spalvų raketa "Sojuz TM-31" į ūkanotą rudens dangų pakilo 7 val. 53 min. Grinvičo (9 val. 53 min. Lietuvos) laiku iš pirmosios Baikonūro kosmodromo starto aikštelės - tos pačios, iš kurios prieš 39 metus pakilo pirmasis į kosmosą nuskridęs žmogus Jurijus Gagarinas.

Amerikietis Williamas Shepherdas (Viljamas Šeperdas) ir rusai Jurijus Gidzenka bei Sergejus Krikaliovas bus pirmieji žmonės, gyvensiantys TKS, kuri gali sudaryti sąlygas būsimoms žmonių kelionėms į kitas planetas.

"Sojuz TM-31" starto metu TKS skriejo virš Afrikos. Įgula kosminę stotį pasieks ketvirtadienį ir gyvens joje keturis mėnesius.

Pirmadienį įgula, rengdamasi startui ir gerbdama J. Gagarino pradėtą tradiciją, po trumpų spaudos konferencijų pažiūrėjo klasikinį rusų filmą ir anksti nuėjo miegoti. Tuo tarpu technikai atliko paskutinius darbus prieš "Sojuz TM-31" paleidimą. Keturios valandos prieš startą į raketą buvo pradėta pilti degalus.

Rusų kosmoso pareigūnai pasakoja, kad J. Gagarinui pakeliui į savo raketą teko paklusti gamtos balsui, sustabdyti autobusą ir per specialų kosmonauto kostiumo vamzdelį nusišlapinti ant galinio rato. Nuo to laiko visi kosmonautai laikosi ir šios tradicijos.

"Kas mes tokie, kad laužytume tradicijas?", pirmadienį sakė J. Gidzenka.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.