aA
Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija žydų genocidu kaltinamam 92-erių metų Kaziui Gimžauskui trečiadienį paskyrė papildomą kompleksinę teismo psichikos ekspertizę bei atidėjo bylos nagrinėjimą.
Psichikos ekspertizę baudžiamųjų bylų teisėjų kolegija pavedė atlikti Teismo medicinos centro ir Teismo psichiatrijos centro ekspertams.

Teismo medicinos ekspertai turi atsakyti teismui, ar K. Gimžausko sveikatos būklė pakito nuo 1999 metų sausio mėnesio, jei pakito, tai kaip tai pasireiškia, ar teisiamasis dėl sveikatos būklės gali atvykti į teismo posėdžius, jei teisiamasis serga, tai kokia psichine liga, bei į kitus klausimus.

Papildomą kompleksinę psichikos ekspertizę teismo medicinos ekspertai turi atlikti iki gegužės 15 dienos.

Antradienį Apygardos teisėjų kolegija pritarė prokuroro prašymui ir atnaujino K. Gimžausko bylą, kuri dėl prastos kaltinamojo sveikatos, neleidžiančios dalyvauti jam teismo posėdyje, buvo sustabdyta praėjusių metų vasarį.

Apygardos teismas yra gavęs Vilniaus Universitetinės Antakalnio ligoninės gydytojų, kurie gydo K. Gimžauską, išvadas dėl kaltinamojo sveikatos būklės.

Medikų išvadose teigiama, jog K. Gimžauskas serga išemine smegenų liga, progresuoja širdies nepakankamumas, lėtine koronarine širdies liga, širdies aritmija bei stenokardija, jam padidėjęs arterinis kraujospūdis.

Anot medikų, K. Gimžauskas, kurio sveikata nuo praėjusių metų sausio pablogėjo, buvo gydytas Vilniaus Universitetinės Antakalnio ligoninės neurologiniame bei kardiologiniame skyriuose.

K. Gimžauskas nebuvo atvykęs nė į vieną teismo posėdį, teisme jis nepasirodė ir trečiadienį.

Daugiau nei prieš metus sustabdytos bylos atnaujinimą lėmė ir šių metų kovo mėnesį įsigaliojusios Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisos, leidžiančios teisme nagrinėti bylą, kai teisiamasis dėl sveikatos būklės negali dalyvauti procese.

K. Gimžauskas kaltinamas bendrininkavimu padarant nusikaltimą ir Lietuvos gyventojų genocidu. Jo kaltinamojoje išvadoje nurodytos konkrečios 5 žydų, kuriuos jis, kaip įtariama, pasmerkė myriop nuo 1941 metų rudens iki 1944 liepos, pavardės.

K. Gimžauskas nacių okupacijos metais buvo naciams pavaldžios Vilniaus saugumo policijos viršininko pavaduotojas. Jo viršininkas tuo metu buvo Aleksandras Lileikis, kurio byla, remiantis naujosiomis BPK pataisomis, netrukus irgi turi būti atnaujinta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.