aA
JAV bendrovės "Williams International" įmonė "Williams Lietuva" už 1,22 mln. litų įsigijo 15 prabangių Švedijos koncerno "Volvo" lengvųjų automobilių "Volvo S80" ir "Volvo S40T".
Automobiliai išnuomoti "Williams" valdomai "Mažeikių naftai", kurios beveik 60 proc. akcijų priklauso Lietuvos Vyriausybei. Naujaisiais automobiliais naudojasi tik bendrovės vadovai amerikiečiai.

Prabangūs "Volvo S80" atiteko "Mažeikių naftos" generaliniam direktoriui Jimui Scheelui ir jo pavaduotojui Tomui Schneideriui. Kitiems vadovams teko žemesnės klasės "Volvo S40T". Juose taip pat sumontuota pati brangiausia įranga.

Nors naujasis pirkinys priklauso "Williams Lietuva", jo kainą ir nuomos mokestį turės padengti "Mažeikių naftos" bendrovė. Pagal Vyriausybės sutartis su "Williams" Lietuvos koncernas privalo padengti visas "Mažeikių naftos" valdytojos išlaidas Lietuvoje. Pigiausias "Volvo S80" automobilis be šalyje nustatytų mokesčių kainuoja 222 tūkst. Švedijos kronų (86,9 tūkst. litų).

Pagal praėjusių metų spalio 29 dieną pasirašytą sutartį "Mažeikių nafta" kiekvieną mėnesį turi sumokėti valdymo mokestį bendrovėms "Williams Lietuva" arba "Williams International Services". Valdymo mokestį sudaro visos valdytojo išlaidos, pridėjus dar ir 15 proc. visų šių išlaidų sumos.

Kaip "Lietuvos rytą" informavo "Mažeikių naftos" valdybos pirmininkas R.Majorsas, nuo sandorio su Lietuvos Vyriausybe sudarymo dienos iki šių metų rugsėjo "Williams" iš "Mažeikių naftos" už valdymo paslaugas priskaičiuota 21,8 mln. litų.

"Mažeikių naftos" vadovai kalba, kad į Lietuvą atvykstantiems dirbti "Williams" specialistams nauji automobiliai priklauso pagal jų darbo sutartis. "Williams Lietuva" užsakymą automobilių gamintojams pateikė birželį, o gauti jie buvo spalį. R.Majorsas teigė, kad su "Mažeikių nafta" yra sudaryta nuomos sutartis trejiems metams. Nuomos mokestis per mėnesį siekia 38,9 tūkst. litų. Į šią sumą neįtrauktas 18 proc. dydžio pridėtinės vertės mokestis.

"Lietuvos rytas"