aA
Lenkijos liustracinis teismas trečiadienį nusprendė, kad buvęs šalies premjeras Jozefas Oleksy (Juzefas Oleksis) dirbo karinės žvalgybos agentu.
Remiantis liustracijos įstatymais, buvęs komunistas J. Oleksy dešimt metų negalės užimti valstybinių pareigų ir bus priverstas grąžinti Seimo deputato mandatą. Tačiau jis dar gali pateikti apeliaciją. Kaltinamasis neigė bet kokius ryšius su Lenkijos Liaudies Respublikos specialiosiomis tarnybomis. J. Oleksy prisipažino, kad studijų metais buvo užverbuotas karinės žvalgybos, tačiau jokių užduočių nevykdė.

Pasak J. Oleksy, šie kaltinimai yra "Solidarumo" įkūrėjo Lecho Walesos (Lecho Valensos) šalininkų politinis kerštas dėl 1995 metais L. Walesos pralaimėjimo prezidento rinkimuose buvusių komunistų kandidatui.

"Aš visiškai nesutinku su teismo nuosprendžiu ir manau, kad jis yra gėdingas", sakė J. Oleksy.

1996 metais buvo nuspręsta, kad kaltinimams pareikšti trūksta įrodymų. Tačiau 1998 metais priėmus liustracijos įstatymą, byla buvo atnaujinta. Buvusio premjero liustracinis teismas - pats ilgiausias nepriklausomos Lenkijos istorijoje. Jis tęsiasi nuo 1999 metų birželio mėnesio. Teismas pripažino, kad J. Oleksy tarp 1970 ir 1978 metų periodiškai dirbo karinės žvalgybos agentu.

1995 metais tuometinį Lenkijos premjerą J. Oleksy vidaus reikalų ministras Andrzejus Milczanowskis (Andžejus Milčanovskis) apkaltino šnipinėjimu svetimai valstybei. Kaltinimą parėmė tuometinis Lenkijos prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa) ir premjeras dėl kilusio skandalo buvo priverstas atsistatydinti iš Lenkijos vyriausybės vadovo pareigų. Teismas apie šiuos kaltinimus neužsiminė, apsiribodamas tik tuo, kad J. Oleksy melavo neprisipažindamas apie kolaboravimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.