Daugiau ir jaukumo, ir saugumo

Bendruomenės atstovė, paklausta, kodėl Voverių gyventojai nusprendė dalyvauti šiame konkurse, svarstė, kad tokių socialinių iniciatyvų šalyje nėra daug. Pasak jos, vis dar mažai galimybių aplikuoti paraiškas finansinei paramai gauti bendruomenių tikslams įgyvendinti. Todėl šio kaimelio gyventojams ilgai svarstyti nereikėjo – pastebėję kvietimą jie kaipmat parengė projektą ir pateikė paraišką dalyvauti konkurse.

„Dalyvaujame pirmą kartą, bet, aišku, ateityje planuojame tai daryti visada“, – sėkmei nusišypsojus juokiasi bendruomenės narė Rasa Liubamirskaitė.

Šviesų alėja Voveriuose

Pasak jos, idėja įrengti išmaniuosius šviestuvus Voverių teritorijoje kilo ne šiaip sau. Tamsiu paros metu trūko šviesos, o dėl šviesos stokos – saugumo. Tad poreikis šios iniciatyvos įgyvendinimui visos bendruomenės nariams buvo didžiulis. O kad šviestuvai būtų draugiški gamtai, teko rinktis tokius, kurie šviestų saulės energijos dėka.

„Mūsų bendruomenės teritorija, esanti buvusios mokyklos vietoje, yra šiek tiek tolėliau nuo pagrindinės gatvės, kuri yra apšviesta, tad čia šviestuvų neturime. Organizuojant šventes žiemos periodu iš tikrųjų pasigesdavome šviesos, nes reikėjo renginius organizuoti tik šviesiu paros metu, tamsoje burtis nėra labai malonu. Tad kažkaip tas šviestuvų poreikis taip ir gimė, nes mums tikrai labai jų reikia. Pasikonsultavome, ar įmanoma, kiek įmanoma už tokią sumą jų įsigyti, apsirašėme projektą ir pabandėme“, – pasakoja R. Liubamirskaitė.

Šviesų alėja Voveriuose

Pašnekovės teigimu, iš viso bendruomenė įsigijo 8 šviestuvus. 7 iš jų įrengė bendruomenės teritorijoje, o likusį šviestuvą nusprendė pastatyti prie autobusų stotelės.

„Žiemos periodu vaikai grįžta apie 16 valandą, kai jau būna šiokia tokia prieblanda, o ryte taip pat dar nėra pakankamai šviesu. Norėjosi, kad moksleiviams belaukiant autobuso ar grįžus iš mokyklos būtų šviesiau. Šiek tiek tolėliau yra centrinių tinklų šviestuvas, bet mums norėjosi, kad būtų šviesu būtent prie stotelės. Visi kiti šviestuvai atsidūrė bendruomenės teritorijoje. Žinoma, jie neapšviečia visos teritorijos, nes ji užima 2,82 ha, tačiau apšviečia skersai visą sklypą. Visi jie labai gerai išdėstyti ir labai naudingi, nes, pavyzdžiui, turime ir vaizdo kameras, tai tamsiu paros metu, aišku, kažkiek fiksuodavo vaizdą, bet kai yra šviestuvai – vaizdas daug aiškesnis, tad ir saugumo tikrai padaugėjo“, – aiškina ji.

Paklausta, kaip gyventojai įvertino šiuos pokyčius, bendruomenės atstovė neslėpė džiugesio.

Šviesų alėja Voveriuose

„Kai pasistatėme šviestuvus, pirmosiomis dienomis žmonės ėjo būriais, grožėjosi, džiaugėsi visi. Atgarsiai tikrai labai labai gražūs, daug pagyrų sulaukiame ir mes valdyba, kurie stengėmės, rašėme projektą. Visi patenkinti“, – šypsosi ji.

O ir projektą, kaip pasakoja R. Liubamirskaitė, įgyvendinti pavyko be trikdžių.

„Viskas tikrai vyko gan sklandžiai, viskas atitiko mūsų darbų grafiką, nesusidūrėme su jokiomis kliūtimis. Šviestuvų savomis rankomis nestatėme, bet valdybos nariai dalyvavo, prižiūrėjo, kad tinkamu kampu pakreiptų saulės modulius, priežiūra tikrai buvo didžiulė“, – juokiasi ji.

Per devynerius metus skyrė 700 tūkst. eurų

Prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pasakoja, kad per devynerius metus įmonė turėjo galimybę tapti 101-os bendruomenės iniciatyvos realizavimo dalimi ir tam skyrė virš 700 tūkst. eurų.

„Savo veiklą vykdome visoje Lietuvoje, kasdien parduotuvėse sutinkame kone pusę milijono klientų, tad siekdami būti gerais ir atsakingais kaimynais – veikiame išvien su įvairiomis šalies bendruomenėmis. Miestų ir miestelių gyventojai yra kupini įdomių ir prasmingų idėjų, galinčių pagerinti ne tik tos vietos žmonių kasdienybę, bet ir prisidėti tobulinant visos šalies kraštovaizdį ar infrastruktūrą. Vis tik neretai jie susiduria su problema – lėšų trūkumu toms išskirtinėms iniciatyvoms įgyvendinti. Tad mums, kaip didžiausiam ir seniausiam lietuviškam prekybos tinklui, svarbu ir gera būti šių iniciatyvų dalimi, kadangi taip puoselėjame itin svarbią vertybę – ryšį su žmonėmis“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

O šiais metais, svarstydama apie šiųmečio konkurso kryptį, anot I. Trakimaitė-Šeškuvienės, bendrovė atsižvelgė į aplinkosaugos bei klimato kaitos problematikas ir bendruomenes kvietė vystyti su jų sprendimu susijusias idėjas.

„Ši kryptis yra ypač artima ir ilgalaikiams prekybos tinklo įsipareigojimams, kurie pagrįsti aplinkosaugos, žiedinės ekonomikos, išteklių tausojimo bei tvaraus augimo principais. Tvarumas ir etinė atsakomybė yra kasdienio mūsų darbo dalis ir mums išties gera ne tik matyti savo klientus, bet ir prisidėti prie jų gyvenimo ir aplinkos tobulinimo bei keitimo, visiems kartu taip ir kuriant tvaresnę Lietuvą.

Smagu tai, jog kiekvienais metais galime džiaugtis gyvais „Mes – bendruomenė“ projekto rezultatais. Yra bendruomenių, kurios įgyvendinusios savo idėjas įmonės finansavimo dėka, jas vysto ir toliau. Puikus to pavyzdys – Dvarčionių bendruomenė, kuri pernai, sulaukusi didelio žmonių palaikymo ir laimėjusi idėjos finansavimą, įkūrė sveikatingumo taką, kurio tobulinimu užsiima dar ir šiomis dienomis. Šio pavyzdžio įkvėpti raginame kiekvieną bendruomenę neapsiriboti mažomis idėjomis ir nuolatos siekti daugiau!“ – drąsina bendruomenes pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją