Dviejų nekilnojamojo turto vystytojų įgyvendintas projektas pasiteisino ir šiuo metu yra kuriamas Vilniuje bei Rygoje, teigiama pranešime spaudai.

Kiekvienam naujam atvykusiam – „naujakurio dovana“

Europos studentų būsto fondo grupės vadovė Eglė Garnienė pasakoja, kad bendruomeniško būsto idėja sukurta iš poreikio Kaune turėti vietą, kurioje būtų, kur apsistoti studentams. Pradėjus veiklą dažnai tekdavo iš pačių gyventojų sulaukti klausimų ir patarimų, kaip būtų galima prisidėti prie aplinkos saugojimo. Iš pradžių Kauno centre nebuvo net galimybės rūšiuoti šiukšlių. Dabar situacija pasikeitusi, tvarūs sprendimai čia apsistojantiems suteikiami jau pirmąją atvykimo dieną.

Eglė Garnienė

„Mūsų siekis – atvykstantiems studentams suteikti galimybę gyventi kuo tvariau. Neslėpsiu, kad daugelis jų atvyksta iš šalių, kuriose tvarumas jau yra savaime suprantamas. Gyventi studentų namuose dažniausiai renkasi studentai iš Švedijos, Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos ir kitų šalių. Teko gerai apsvarstyti, ką jiems pasiūlyti“, – pasakoja E. Garnienė.

Kiekvienas atvykęs gyventojas gauna „naujakurio dovaną“, jai buvo pasirinktas slovėnų startuolio kartu su mokslininkais sukurtas sprendimas „Equa care“, dėl dozatoriaus leidžiantis naudoti produktą neišmetant pakuotės ir papildant priemones iš miltelių. Tai universali valymo priemonė, skystas muilas, dušo gelis, indų plovimo skystis.

Tvarūs sprendimai ne tik asmeniniame gyvenime, bet ir darbe

E. Garnienė sako, kad tai tik pradžia. „Naujose vietose tvarių sprendimų ieškome kur kas daugiau, domimės perdirbtų ar antrinių medžiagų naudojimu balduose ir pan. Tiek asmeniniame gyvenime, tiek ir darbo aplinkoje stengiuosi laikytis tvarumo dėsnių. Tai susiję ne tik su atliekų rūšiavimu, bet su viskuo, kas supa aplink. Pavyzdžiui, plastiko gaminių nenaudojimu, rinkimusi daugkartinio naudojimo produktus – nuo parduotuvėje esančių popierinių maišelių, daugkartinio naudojimo indų, puodelių iki drabužių, kurie turi išliekamąją vertę ir gali būti ilgai naudojami dėl natūralių ar perdirbtų medžiagų. Taip pat jau priėmiau sprendimą rinktis visiškai elektrinį automobilį, kuriuo sėkmingai naudojuosi, norėdama pasiekti kelionės tikslą“, – pasakoja bendruomeniško būsto studentams vadovė.

Solo society

Pasak jos, šiandien ypač svarbu bent mažiausiu indėliu prisidėti prie tvarumo. „Juk gyvename gamtoje, kuria, tikime, kokybiškai naudosis mūsų vaikai ir ateinančios kartos. „Equa“ yra stiliaus ženklas – nuolat turėti su savimi gertuvę ne tik naudinga, bet ir stilinga. Tai skirta ir sveikai gyventi, ir tvariai naudoti produkciją. Novatoriškos idėjos mane visuomet žavi, tad suskystinto muilo milteliai (iš kurių pats gali pasigaminti dušo gelį) daugkartinio naudojimo dozatoriuose yra neatsiejama mano kasdienybės dalis tiek namuose, tiek darbe ar sporto klube“, – patirtimi dalijasi Kaune veikiančio „Solo Society“ vadovė.

Juk gyvename gamtoje, kuria, tikime, kokybiškai naudosis mūsų vaikai ir ateinančios kartos. „Equa“ yra stiliaus ženklas – nuolat turėti su savimi gertuvę ne tik naudinga, bet ir stilinga. Tai skirta ir sveikai gyventi, ir tvariai naudoti produkciją. Novatoriškos idėjos mane visuomet žavi, tad suskystinto muilo milteliai (iš kurių pats gali pasigaminti dušo gelį) daugkartinio naudojimo dozatoriuose yra neatsiejama mano kasdienybės dalis tiek namuose, tiek darbe ar sporto klube
E. Garnienė

E. Garnienė pasakoja, kad atvykstantiems sumaniems jauniems žmonėms būtinybė rūšiuoti, saugoti, atsakingai vartoti jau yra įaugusi į kraują, tad atvykę čia jie pirmiausiai užduoda su šia tema susijusius klausimus. „Labai džiugina, kad jų nereikia mokyti ir skatinti tai daryti. Kiekvienas atvykęs gauna iš mūsų pasveikinimo dovanėlę, kuri yra susijusi būtent su tvariu naudojimu: tai būna arba daugkartinis studijų krepšys, pagamintas iš natūralių medžiagų, arba daugkartinė gertuvė vandeniui, daugkartinis dozatorius dušo geliui ar rankų muilui, kuriuos pasigamina patys studentai iš specialiai tam skirtų natūralių muilo miltelių“, – teigia E. Garnienė.

Solo society

Bet koks vartojimas turi būti apgalvotas

Be to, „Solo Society“ gyventojai turi tradiciją visi kartu rinkti depozitui skirtą tarą į specialiai pagamintus konteinerius. Tarą pridavus, visi gali siūlyti, ko norėtų bendruomenės gyvenimui ir kokybei pagerinti. Kartais už surinktus pinigus perkama papildoma įranga sporto salei, kartais papildomas (ir nebūtinai naujas) baldas. Iš bendrai surinktų lėšų paskutinis buvo pirktas naudotas pianinas, kuriuo, patiems jį restauravus, nuo šiol gali naudotis visi. Gyventojai leidžia jaukius vakarus prie nupirkto pianino, o įmonės vadovė neslepia, kad ir pati per pertraukėlę juo pagroja, teigiama pranešime spaudai.

Paklausta, kuo bendruomenė galėtų prisidėti siekdama gyventi tvariau, moteris išskiria supratimą. „Turime suprasti, jog bet koks vartojimas turi būti apgalvotas tam, kad bet kuris nupirktas produktas būtų tikrai reikalingas, o ne parneštas namo ir padėtas į lentyną ar spintą kaip vienas iš daugelio. Taip pat vis dar sunkiai prijaukinta atliekų rūšiavimo tema, kuri yra labai svarbi ir vienas pirmųjų žingsnių tvarios gyvensenos link. Džiugu, kad nuo mokyklos vaikai skatinami rūšiuoti ir supažindinami su šiais principais – to nereikėtų pamiršti“, – sako Europos studentų būsto fondo grupės vadovė.

Šiuo metu E. Garnienė ir komanda kartu su partneriais vysto dvi naujas studentų apgyvendinimo vietas Vilniuje ir Rygoje, kur tvarumo tema bus viena iš kertinių. Planuojama, kad tiek prekės ženklas, pozicionavimas, identitetas, tiek ir interjero sprendimai butų atliepiantys tvarumo temą visuomenėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją