Laimėtas projektas suteikė galimybę toliau tvarkyti miestelio traukos centrą

Džiugu, kad net ir mažesniuose Lietuvos miesteliuose ir kaimuose gyvena daugybė iniciatyvių, kūrybingų ir veiklių žmonių. Būtent jų pastangų dėka nuolat tvarkoma kaimų bei miestelių aplinka, čia rengiami įvairūs renginiai bei šventės. Plungės rajono Kulių krašto bendruomenė – puikus to pavyzdys. Laimėję „Maxima“ prekybos tinklo „Mes – bendruomenė“ iniciatyvų konkursą, miestelio gyventojai turėjo galimybę tęsti jau pradėtus parko kūrimo darbus, kurie vyksta apleistame, medžiais apaugusiame plote, esančiame pačiame Kulių miestelio centre.

„Projektas „Kuriame kaimynų parką“ startavo dar 2019 metais. Norėjome atnaujinti seną parką, esantį pačiame miestelio centre, kuris jau buvo pradėjęs virsti mišku. Mūsų bendruomenė pasiryžo jį „prikelti“ naujam gyvenimui. Norėjome, kad ši vieta taptų traukos centru, čia būtų gera tiek mažiems, tiek dideliems“, – pasakoja Kulių krašto bendruomenės „Alantas“ pirmininkė Agnė Alčauskienė.

Anot jos, būtent 2019 metais, savivaldybės dėka, kuri skyrė finansavimą bendruomenės pateiktam projektui, buvo padarytas parko techninis projektas. Parko tvarkymui reikėjo daug pinigų, tad bendruomenės nariai pradėjo ieškoti būdų, kurie leistų pradėti darbus.

Kulių krašto bendruomenės ALANTAS nuotr.

„Pradėjome ieškoti finansavimo. Tuomet laimėjome Plungės rajono dalyvaujamojo biudžeto konkursą, tad galėjome imtis konkrečių veiksmų. Buvo rengtas drenažas ir dalis takelių, iškirsti medžiai. Tačiau gautas finansavimas buvo nepakankamas, todėl bendruomenė toliau ieškojo įvairių galimybių ir finansavimo šaltinių. Pamatę prekybos tinklo „Maxima“ paskelbtą konkursą pasiryžome pildyti paraišką ir bandyti gauti finansavimą tolimesniems parko tvarkymo darbams“, – teigia pašnekovė.

Bendruomenės „Alantas“ pirmininkė pasakoja, kad į finansavimą jie pretendavo su jau paruoštu techniniu projektu. Už skirtus pinigus jie suplanavo įgyvendinti nedidelę dalį projekte numatytų darbų – sutvarkyti pietinėje būsimo parko sklypo dalyje esančio Alanto upelio ir jo senvagės prieigų teritoriją. Pagrindiniai išsikelti tikslai – išvalyti žemę, kuri yra užslinkusi ant Alanto senvagės, o taip pat ir sutvarkyti upelio juosiamą salą bei pastatyti tiltelį.

Miestelį gražina tvariais būdais

Šiuo metu A. Alčauskienė džiaugiasi jau įgyvendintais darbais. Ji teigia, kad „Maxima“ iniciatyvose jų bendruomenė dalyvauja ne pirmą kartą. Laimėjo iniciatyvą jie jau antrąjį kartą.

„Džiaugiamės suteiktomis galimybėmis, kurios leidžia nedideliuose miesteliuose įgyvendinti ambicingas bendruomenės iniciatyvas. Tai – didžiulė parama, kuri mus skatina stengtis. Šis parkas po truputėlį virsta ta vieta, kurioje norisi tiesiog ilsėtis, pasivaikščioti, leisti ramų laisvalaikį. Čia visai netrukus atsiras ir erdvė, skirta renginiams“, – nurodo pašnekovė.

Anot jos, kad parkas atrodytų taip, kaip bendruomenė ir siekia, reikės įdėti dar daug pastangų ir ieškoti kitų finansavimo būdų. Vis dėlto, ji sako, kad čia tikrai kažkada atsiras mediniai takai, lauko klasės vaikams, žaidimų aikštelės, lauko treniruokliai.

Kulių krašto bendruomenės ALANTAS nuotr.

„Tačiau mums svarbu, kad parkas būtų kuriamas tvariai. Norime, kad visa infrastruktūra būtų orientuota į patį parką bei natūralią gamtą. Tad, čia tikrai nebus inventoriaus iš plastiko, o vyraus medis. Nuolat ieškome tvaresnių sprendimų, kurie būtų draugiški gamtai“, – pasakoja bendruomenės pirmininkė.

Ji pabrėžia, kad liko dar nemažai darbų, kuriuos reikia įgyvendinti, tačiau iniciatyvių gyventojų dėka, žingsnis po žingsnio, miestelio centre esantis parkas taps tikra ramybės ir poilsio oaze.

Laimėto projekto dėka kaimas turės sutvarkytą paplūdimį

Dar vieni iniciatyvos „Mes – bendruomenė“ laimėtojai – Skuodo rajono Šačių kaimo bendruomenė. Jie iniciatyvoje dalyvavo su projektu „Naujai atgimęs žydintis paplūdimys Šatėse“.

Šačių papludimys. Objektas prieš projekto įgyvendinimą. Maxima nuotrauka

„Mūsų bendruomenė vienija veiklius ir darbščius žmones. Visi drauge siekiame įgyvendinti kuo daugiau tvarių ir ilgalaikių sprendimų. Laimėtas „Maxima“ tinklo konkursas mums leido bendruomenės teritorijoje sutvarkyti viešąją erdvę. Šiuo metu jau džiaugiamės išvalytu ir maudynėms pritaikytu vandens telkiniu, įrengtu paplūdimiu, sukurtu aplinkai draugišku apšvietimu, atliekų rūšiavimo šiukšliadėžėmis, suoliukais, nuostabiai atrodančiomis žaliosiomis zonomis“, – pasakoja Skuodo rajono Šačių kaimo bendruomenės pirmininkė Jūratė Bagočienė.

Anot jos, šis paplūdimys jau dabar tapo tikras traukos centras. Šioje vietoje siekiama puoselėti gamtą, yra skatinamas tvarus gyvenimo būdas.

„Mes norime, kad kaime būtų gera gyventi visiems žmonėms – nuo mažiausio, iki vyriausio gyventojo. Jau ateinančią vasarą gyventojai ir atvykę svečiai galės mėgautis maudynėmis, saulės spinduliais, kartu tyrinės gamtą bei, svarbiausia, kokybiškai bendraus jaukioje vietoje“, – įsitikinusi pašnekovė.

Šio projekto įgyvendinimas, ji nė neabejoja, turės ilgalaikę naudą visiems gyventojams.

Nenori nusileisti didmiesčiams

Bendruomenės pirmininkė J. Bagočienė teigia, kad prie projekto didžiąja dalimi prisidėjo „Maxima“, taip pat tam tikrus darbus finansavo ir savivaldybė.

„Norėjome, kad sukurta paplūdimio aplinka būtų jauki bei maloni. Sodinome pušeles, hortenzijas, smilgas. Sukūrėme išties puikią žaliąją zoną. Čia ilsėtis gyventojams bus itin patogu – yra įrengti suoliukai, staliukai, galima ne tik išsimaudyti, tačiau ir jaukiai arbatos išgerti. Labai džiaugiuosi, mat sėkmingai įgyvendinome visiškai visus numatytus darbus“, – teigia pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad mažoms bendruomenės tokie projektai – labai svarbūs. Jų dėka galima įrodyti, kad kaimai gyvuoja, juose gyvena žmonės ir čia vyksta puikios iniciatyvos.

Kulių krašto bendruomenės ALANTAS nuotr.

Projekto dėka įgyvendinta daugybė svarbių iniciatyvų

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad projektas „Mes – bendruomenė“ gyvuoja jau devynerius metus.

„Kitais metais švęsime dešimties metų gimtadienį ir vėl kviesime bendruomenes keisti savo aplinką bei gyvenimą. Per šį laikotarpį daugiau nei šimtą bendruomenių idėjų padėjome paversti realybe ir tam skyrėme virš 700000 eurų. Pavyzdžiui, 2016 metais „Maxima“ bendruomenes kvietė teikti projektus laisvalaikio ir sveikatingumo zonų įrengimui, po metų atkreipėme dėmesį į jaunimo užimtumo skatinimo poreikį ir projektus raginome teikti būtent šia tema. Kitais metais, svarstydami apie konkurso kryptį, atsižvelgėme į aplinkosaugos bei klimato kaitos problemas. Ši kryptis yra ypač artima ir ilgalaikiams mūsų, kaip prekybos tinklo, įsipareigojimams. Jie yra pagrįsti aplinkosaugos, žiedinės ekonomikos, išteklių tausojimo bei tvaraus augimo principais“, – sako prekybos tinklo atstovė.

Šačių papludimys. Objektas prieš projekto įgyvendinimą. Maxima nuotrauka

Anot jos, tvarumas yra kasdienio jų darbo dalis. „Maxima“ tinklui išties gera ne tik matyti savo klientus, bet ir prisidėti prie jų gyvenimo bei aplinkos tobulinimo ir keitimo.

„Visi kartu tokiu būdu kuriame tvaresnė Lietuvą. Šiemet konkurse sulaukėme virš 200 pačių įvairiausių bendruomenių iniciatyvų iš visos Lietuvos, kurių kiekviena išties aktualiai bei kūrybiškai atspindėjo mūsų pasiūlytą temą. Visas gautas paraiškas vertino ir analizavo išorės ekspertai ir konkurso komisijos nariai – Lietuvos bendruomenių organizacijų sąjungos pirmininkė Virginija Šetkienė ir Žaliosios politikos instituto komandos nariai. Būtent jie ir atrinko trumpąjį laimėtojų sąrašą, kuriuos vėliau vertino iš „Maxima“ atstovų sudaryta komisija, taip pat buvo paskelbtas ir atviras balsavimas internete. Susumavus komisijos ir balsavimo internete balus, paaiškėjo 16 šiųmečių bendruomenių nugalėtojų, kurių projektų įgyvendinimui „Maxima“ skyrė 120 tūkst. eurų“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ji teigia, kad bendruomenių projektai „Naujai atgimęs žydintis paplūdimys Šatėse“ ir „Kuriame kaimynų parką“ yra puikūs įrodymai, kad išvien susitelkę bendruomenės nariai gali įvairiapusiškai pasirūpinti juos supančia aplinka bei tarpusavyje tapti dar artimesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją