Į šiuos ir kitus klausimus atsakymų ieškota, taip pat naudingų patarimų duota laidoje „Ateities karta“.

Planavimas padės išvengti nenumatytų išlaidų

SEB mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė pastebi, kad šventinis stalas, lyginant su praėjusiais metais, pabrango. Maisto infliacija šiemet buvo lygi 7,5 proc., taigi maždaug tiek brangesnis galimai bus kiekvieno iš mūsų Kalėdų stalas.

Tiems, kurie nori, kad išlaidos per Kalėdas nepasidarytų nepakeliamos, ji pataria planuoti.

„Pirmiausia, ką patariu visiems, pripažinti sau, kad Kalėdos ateina kiekvienais metais, o tai, kas reguliariai kartojasi, akivaizdu, galime suplanuoti, ten, kur pinigai, geriau juos planuoti, – akcentuoja ji, – reikėtų padaryti rimtą analizę, šiandien technologijos tikrai tai leidžia, ypač jeigu daugiau atsiskaitote kortele arba naudojatės elektronine bankininkyste, perkate elektroninėse parduotuvėse, tai iš esmės galite pasiimti praeitų metų išrašą ir padaryti rimtą analizę“.

Eglė Dovbyšienė

Ji taip pataria nemėginti išlaidų nuspėti, pasikliaujant tik savo nuojauta ar jausmais, nes jie gali ir pavesti.

„Paėmę išrašą, kai akivaizdžiai pereisite per kiekvieną išlaidų eilutę, galbūt prisiminsite, kurgi praeitais metais pasidavėte spontaniškumui, galbūt likus keletui dienų iki Kalėdų skubėjote, galbūt nebuvote supirkę pirkinių ir nupirkote nereikalingų dovanų, – įžvalgomis dalijasi SEB mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė ir pabrėžia, – pirmas patarimas: susidėliokite savo biudžetą ir paskaičiuokite, kiek tiksliai išleidžiate Kalėdoms. Klausimas, kodėl tai yra svarbu? Kai jau žinosite sumą – irgi labai paprastas patarimas – padalinkite ją iš 12 mėnesių ir žinosite, kiek reikėtų atsidėti šventiniam laikotarpiui“.

Finansų specialistė taip pat teigia, kad, norint jaustis komfortiškai ir sukaupti tam tikrą sumą pinigų, kasmet vykstančioms šventėms – gimtadieniams, Kalėdoms, Velykoms – kiekvieną mėnesį reikėtų atsidėti apie 3 proc. pajamų.

„Išsigryninus savo biudžetą, kad šventėms išleisiu tam tikrą sumą, toliau reikia sekti, kiek aš išleidau, – planavimo svarbą akcentuoja E. Dovbyšienė ir priduria, – dabar liko keletas dienų iki Kalėdų, turbūt turite tokį sąrašą mintyse, kiek dar ko nenupirkote ir ar pasiruošėte šventiniam stalui. Tai stresas, kuris turbūt verda jūsų galvoje ir duoda tai, kad atėję perkate ir tą, ir kitą. Tai labai geras patarimas, kad turime planuoti, susirašyti sąrašą ir savęs kiekvienąkart klausti, jeigu jau viršiju tą biudžetą, ar tikrai man labai reikia to papildomo saldainio ar kažko kito, nežinau, ką jūs mėgstate“.


SEB mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė pristato ir atliktos apklausos apie tai, kiek Lietuvos gyventojai šiais metais skirs dovanoms, duomenis.

„Apie 15 proc. atsakė, kad bandys įtilpti į 20–50 Eur biudžetą. Šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis sako, kad skirs nuo 50 iki 100 Eur ir trečdalio dovanų biudžetas bus nuo 100 iki 200 Eur. Taip pat yra dalis gyventojų, daugiau nei 13 proc., sakančių, kad dovanoms šiais metais skirs daugiau nei 200 Eur“, – vardija E. Dovbyšienė.

Sandros šeimoje visi įvardija, kas ką norėtų gauti dovanų

Tvarų gyvenimo būdą propaguojanti Sandra teigia, kad Kalėdas stengiasi švęsti tvariai. Jos požiūris į gyvenimą, – kad apskritai reikia tam tikrus dalykus minimizuoti ir galvoti, ką po savęs paliksi, keitėsi palaipsniui.

„Išties, dabar šeimoje, darydami daugelį dalykų, – pavyzdžiui, galvodami apie automobilį, ar tas pačias Kalėdas ir pan., juos perleidžiame per tvarumo prizmę, ar mums tikrai to reikia, kaip tai atlieps tam tikrus dalykus“, – tvirtina Sandra.

Moteris taip pat akcentuoja planavimo svarbą šventiniu laikotarpiu. Ji tikina, kad ne tik Kalėdų, bet ir apskritai visoms dovanoms kaupia atskirą biudžetą. Tuomet Sandra žino, kiek gali išleisti. Kalbėdama konkrečiai apie Kalėdas, ji teigia, kad ši šventė neateina netikėtai, todėl jai ruoštis pradeda iš anksto, o švęsti stengiasi tvariai.

„Apskritai mūsų šeimoje, taip pat ir mano, ir vyro šeimose – pas tėvus, brolius, seseris yra daiktų kulto mažinimas, atsiradus vaikams tai buvo dar labiau sugriežtinta,“, – sako moteris ir pabrėžia, kad stengiasi, jog daiktų būtų kuo mažiau.

Sandra Meškauskaitė-Stepšienė

Sandros šeima praktikuoja apsikeitimą dovanomis, taip pat aiškų pasakymą, kas ką nori gauti.

„Mes traukiamės dovanėlėmis – ir vienoje, ir kitoje šeimoje. Jau lapkričio mėnesį žinome, kam dovanosime kalėdinę dovaną, tai reiškia, kad aš asmeniškai iš vienos ir iš kitos pusės turiu du šeimos narius, kuriems dovanosiu dovanas. Manau, kad du mėnesiai yra gana geras laikotarpis apgalvoti, ką tu nori tam žmogui padovanoti, – patirtimi dalijasi Sandra ir priduria, – prie viso to mes paprašome, kad visi pasisakytų, ką norėtų gauti, kad ta dovana nestovėtų kampe ir nedulkėtų. Tikriausiai labiausiai man patinka tas konkretus nuorodos atsiuntimas, kur gali rasti tą dovaną, kad tikrai neapsigautum“.

Moteris teigia, kad praeitais metais geriausia dovana buvo valytuvai automobiliui. „Ir tokios dovanos pas mus egzistuoja“, – nusijuokia ji.

Paklausta, ar praktikuojant tokį dovanų apsikeitimą, kai netgi pasakoma, ką norima gauti, netrūksta staigmeniškumo, nedingsta kažkas, kas gaunama su spontaniškomis dovanomis, Sandra atsako, kad netrūksta, nes dėmesys tokiu būdu koncentruojamas į kitus dalykus.

„Tikriausiai čia atsiranda tie dalykai, ką tu dar nori papildomai suteikti tam žmogui. Tarkime, jeigu vaikas, mes su juo darome atvirutę arba galvojame kažkokį įpakavimą. Tiesiog tuomet pradedi galvoti, ką papildomai tokio ne visai tikėto gali padaryti, dar kažką į tai įdėti, – paaiškina ji ir akcentuoja, – ir vis tiek kiekvienu atveju, kiek aš stebiu visas paskutines Kalėdas, visiems yra labai džiugu. Ir į patį dovanojimo procesą tada įdedi daugiau šilumos. Mano šeimos pusėje turime tokią ilgametę tradiciją – duodami dovaną labai daug kalbame, pasakojame apie praėjusius metus, ko tikimės iš naujų, pasakome palinkėjimą tam žmogui. Tai labai ilgas procesas, tad tu į tą daiktą nesutelki tiek daug dėmesio“.

Ryškėja tendencija Kalėdoms dovanoti rankų darbo dovanas

Sandra taip pat teigia, kad pačios nuostabiausios dovanos gali būti ir rankų darbo, pavyzdžiui jos mamos Kalėdoms gaminamas obuolių sūris arba kepama duona.

„Kaip pavyzdį čia galėčiau pateikti savo mamą. Nuostabus jos pavyzdys. Ji Kalėdoms pradeda ruoštis vasarą – sakyčiau, gal rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais. Mama gamina obuolių sūrius ir man prigamina tų sūrių, paskui aš juos galiu dovanoti, – pasakoja moteris, – tai nuostabus pavyzdys, ir apskritai labai didžiuojuosi savo mama šioje vietoje, ir ji labai mėgsta šias savo gamybos dovanas – kepa duoną arba kažką kita prideda ir tada dovanoja. Ir tai tikrai yra geriausios dovanos“.

Asociatyvi nuotrauka

Sandra tikina suprantanti, kad išlaidų per Kalėdas padaugėja.

„Tu pradedi galvoti, kad va tas toks mielas draugas, su tuo susitiksiu, taip noriu kažkokį dėmesį parodyti ir tuomet taip suskysti, – mintimis dalijasi ji ir priduria, – bet tada, kai sau pasakai, kad mano dovanos irgi yra nuostabios, puikios ir jos tikrai pamalonins, tuomet nebebijai tiek daug žmonių apdovanoti. Mano mama ir draugėms, ir darbe, ir man didžiausią maišą prikrauna tų lauktuvių, kurias aš dovanoju, ir aš tikrai žinau, kad visi jomis labai džiaugsis“.

SEB mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė E. Dovbyšienė dalijasi neseniai atliktos apklausos, kuria buvo bandoma išsiaiškinti, kiek gyventojai išleis dovanoms, duomenimis.

„Šeštadalis apklaustųjų pažymėjo, kad rinksis būtent rankų darbo arba savo pagamintas dovanas, – teigia ji ir pabrėžia, – ši tendencija, sakyčiau, tikrai yra auganti.

Finansų specialistė džiaugiasi, kad ypač tarp jaunimo tvari mada yra pastebima, taip pat pabrėžia, kad svarbiausia, jog ji yra labai naudinga kišenei: „Dovanas prikeldami antram gyvenimui tikrai galime ir sutaupyti, ir duoti kažką gražaus“.

Namams dekoruoti nebūtina išleisti daug pinigų

Tvarų gyvenimo būda propaguojanti Sandra teigia, kad įsigyjant žaisliukus namams dekoruoti ar kitus daiktus reikėtų pagalvoti apie ilgaamžiškumą, kad jie nebūtų tik vienoms Kalėdoms.

Asociatyvi nuotrauka

„Turiu draugių, kurios kiekvienais metais stengiasi vis naujai papuošti namus. Aš praktiškai taip pat puošiu namus, tai yra tik vienas mėnuo per metus, tad man neatsibosta“, – patirtimi dalijasi ji, – iš principo turime tas pačias kalėdines dekoracijas ir net nežinau, kiek joms metų, kitaip viską išdėlioji, kažką kitaip padarai ir vėl viskas kaip nauja. Aišku, atsiradus vaikui, tas kalėdinis puošimas yra dar šiek tiek kitoks, nes tada atsiranda kažkokie pagaminti žaisliukai ir tuomet kai kurie jo žaislai atsiduria ant eglutės“.

Laidą „Ateities karta“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 20.00 val. per Delfi TV kanalą ir portale delfi.lt.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)