Neįprasti sprendimai CO2 mažinimui

Festivalio „Zero Waste fest“ organizatoriai siekė ne tik įkvėpti žmones dažniau rinktis aplinkai draugiškus sprendimus, bet ir sumažinti renginio sukurtą CO2 pėdsaką. Didelė dalis dalyvių į renginį atvyko traukiniais, autobusais ir net baidarėmis taip sumažindami automobilių taršą. Festivalyje buvo naudojami tik daugkartiniai indai, kuriais dalyviai dalinosi, o maisto likučius pylė į kompostą.

Dalyvių apyrankės vietoje popieriaus ar plastiko, buvo pasiūtos iš siuvyklose atlikusių audinių, o festivaliui pasibaigus šios apyrankės buvo surinktos ir bus naudojamos kitų metų renginiuose. Ypač unikalus festivalio sprendimas – diskusijų ir muzikinių pasirodymų scena, įrengta biodegalais varomo vilkiko priekaboje.

Zero Waste Fest'23 akimirkos

Pokytis prasideda nuo kiekvieno mūsų

Jau penktą kartą vykstantis festivalis „Zero Waste fest“ kasmet suburia aplinkosauginėmis temomis besirūpinančią bendruomenę. Organizatoriai džiaugiasi, jog po kiekvieno renginio tokių bendraminčių ratas auga: tiek tvarumu besidomintys, tiek naujokai jungiasi prie tvarumo bendruomenės, įsikvepia gyventi švariau, prasmingiau ir atsakingiau.

„Per 5 metus galima pastebėti didžiulį pokytį visuomenėje. Prieš penkerius metus apie tvarumą kalbėjo ir domėjosi tik dalelė entuziastų. Šiandien beveik kiekvienas yra ką nors girdėjęs šia tema, taiko vieną ar kitą tvaresnį įprotį savo kasdienybėje, renkasi ekologiškus ir tvaresnius produktus bei paslaugas, jau nemaža dalis verslų ir organizacijų suka šia kryptimi ir siekia savo veikla sukurti kuo mažesnį poveikį aplinkai“, – pasakoja viena iš „Zero Waste fest“ organizatorių Daiva Savickienė.

Zero Waste Fest'23 akimirkos

Įkvepiantys pranešimai ir asmenybės

Nemaža renginio veiklų dalis buvo diskusijų erdvėje, kurioje įvairių sričių specialistai ar tvarumo entuziastai dalinosi savo patirtimi ir įžvalgomis. Apie ateities transportą diskutavo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega, LR susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė, „LTG Link“ vadovas Linas Baužys, „Deals on wheels“ įkūrėjas Laurynas Boguševičius.

Marius Čepulis diskutavo apie meilės gamtai kainą, Silvestras Dikčius papasakojo apie gyvenimą be automobilio, o Tautvydas Jančis dalinosi, kaip apkeliauti Lietuvą baidare. Diskusijos palietė daugybę temų: nuo transporto, kelionių ir atostogų iki gamtos terapijos ir sveikatos.

Zero Waste Fest'23 akimirkos

Visų diskusijų transliacijas galite peržiūrėti Delfi portale: https://www.delfi.lt/video/aktualijos/zero-waste-fest-23-94193501.

Tvarumas yra ir apie laiką

Festivalio metu dalyviai kalbėjosi ne tik apie aplinkai draugiškesnį gyvenimo būdą, švaresnį keliavimą, bet ir apie tvarų laiko praleidimą. Čia dėmesys buvo skiriamas lėtam ir ramiam poilsiui gamtoje, įsiklausant į savo mintis, būnant čia ir dabar su savimi ir kitais žmonėmis bei bent trumpam pamirštant nuolatinius rūpesčius. Lankytojai išbandė veido ir oro jogą, garsų ir miško maudynių terapiją, paukščių stebėjimą, patyriminius žygius po Antalieptės apylinkes. Festivalyje vyko įvairios rankdarbių dirbtuvės daiktų atnaujinimui ir perdirbimui, o vakarais dalyviai rinkosi jaukiems muzikiniams vakarams kartu su atlikėjais: Baltasis kiras, Baltos Varnos, VELVET ir kitais.

Zero Waste Fest'23 akimirkos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją