Renginio organizatorė, judėjimo „Extinction Rebellion“ (liet. Sukilimas prieš išnykimą) narė Gabija Gorobecaitė-Jocienė sako, kad būtina atkreiptų dėmesį į antropogeninės klimato kaitos poveikį psichologinei ir fizinei žmonių sveikatai. Pasak jos, staigi klimato kaita yra įvardijama didžiausia grėsme žmonijai Ilgalaikėje perspektyvoje.

„Šių metų liepa buvo kaitriausias mėnuo nuo temperatrūso stebėjimo pradžios. (...) Aukšta oro temperatūra paveikia plaučius, pablogina žmonių, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis būklę. Neoptimali temperatūra lemia virš 5 mln. mirčių kasmet. Lietuvoje po itin kaitrios dienos ir tropinės nakties kilo tokia stipri audra, kad buvo suskaldyti stogai, pažeisti automobiliai, nuvirtus medžiui žuvo moteris. Kaitrios dienos turi poveikį ir emocinei sveikatai – paaštrina depresiją, nerimą, didina savižudybių riziką“, – iniciatyvai „Tvari Lietuva“ sakė aktyvistė.

Surengtos demonstracijos, kaip ir kitų šio judėjimo renginių tikslas yra didinti spaudimą Lietuvos Respublikos Vyriausybei imtis veiksmų. Didžiausias dėmesys skirtas Sveikatos apsaugos ministerijai – pasak organizatorių, institucija turėtų plačiau paaiškinti klimato kaitos švelninimo būtinybę per sveikatos apsaugos prizmę, šio reiškinio keliamas grėsmes sveikatai ir būdus, kaip gyventojai gali geriau pasirūpinti savimi bei artimaisiais.

Gabija Gorobecaitė-Jocienė

Pasak G. Gorobecaitės-Jocienės, judėjimas „Extinction rebellion“ reikalauja Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustoti subsidijuoti iškastinį kurą, vystyti saugią atsinaujinančią energetiką ir apmokestinti iškastinio kuro kompanijų viršpelnius, nekeliant kuro kainų vartotojams bei nemažinant atlyginimų darbuotojams.

„Nuolatinis ekonominis augimas yra nesuderinamas su ribotais planetos resursais.
(...) Lietuva ir likęs pasaulis, ypač Europos Sąjunga, skelbia emisijų mažinimo deklaracijas ir planus, tačiau metai po metų nustatoma – užsibrėžti tikslai neįgyvendinti. Ir jie nebus įgyvendinti, kol pusė planetos žmonių gyvens nepritekliuje, o mes ir toliau sieksime nuolatos auginti ekonomiką. Reikšmingai sušvelninti klimato kaitos nepavyks be stiprių pertvarkų socioekonominėje sistemoje, ypač siekiant, kad nenukentėtų žmonės ir nekiltų nesuvaldoma suirutė. Net pilnas perėjimas prie atsinaujinančios energetikos deja nėra galutinis atsakymas. Negalime viltis, kad galėsime nuolat auginti ekonomiką siurbdami vis daugiau Žemės resursų, kurie yra riboti. (...) Reikia kitokių sprendimų, vienas iš galimų kelių yra „neaugimas“, angliškai vadinamas degrowth“, – mintimis dalinosi organizatorė.

„Extinction Rebellion“ yra decentralizuotas, tarptautinis judėjimas, kilęs 2018 Jungtinėje Karalystėje. Judėjimo nariai siekia įtikinti valdančiąsias institucijas teisingai ir greitai veikti klimato ir ekologinių ekstremalių situacijų akivaizdoje.