„Šaltoje“ šviesoje esame produktyvesni, tačiau per ilgas buvimas joje pavojingas

Svarbiausi aspektai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį norint sukurti darbui tinkamą aplinką, priklauso nuo kiekvieno darbuotojo atliekamų užduočių. Tačiau vienas iš svarbiausių, be abejo, yra tinkamas apšvietimas, turintis didelės įtakos mūsų susikaupimui ir koncentracijai.

Kalbant apie darbui tinkamą apšvietimą, pradėti reikėtų nuo to, kad kambario šviesos temperatūra, matuojama kelvinais, įprastai siekia nuo 3000 iki 5000, atitinkamai – nuo šiltesnio iki šaltesnio tono.

Elektros taupymo sprendimus siūlančios bendrovės „Schneider electric“ atstovas Baltijos šalims Gatis Arajums išskiria, kad šalta šviesa, kurios temperatūra yra apie 5000 kelvinų, padeda mums susikaupti ir būti produktyviems, kol šilta šviesa, kurios temperatūra yra apie 3000 kelvinų, turi priešingą efektą ir leidžia mums atsipalaiduoti, nurimti.

Taigi, šalta šviesa tinkamesnė užduotims, kurios reikalauja didelio susikaupimo ir koncentracijos. Kai esame įsitempę ir patiriame daug streso, turėtume persikelti į aplinką, kurioje yra šiltesnė šviesa.

Elektra

„Vis dėlto, tai nereiškia, kad darbo aplinkoje turime naudoti tik šaltas šviesas, nes jos aktyvuoja streso hormoną kortizolį. Pernelyg ilgai veikiami šaltos šviesos, galime susidurti su miego ir koncentracijos sutrikimais, darbas nebus efektyvus. Geriausias sprendimas – pradėti dieną su šalta, ryškia šviesa, kuri mus pažadina ir padeda susikaupti, ir palaipsniui pereiti prie šiltesnės šviesos, o vakare šaltos šviesos turi nebūti visiškai“, – sako G. Arajums.

Apšvietimą galime kontroliuoti patys: ką svarbiausia žinoti?

Apšvietimo ekspertas pažymi, kad tinkamą apšvietimo kaitą dienos eigoje galime užtikrinti pasirūpindami, kad skirtingose erdvėse veiks skirtingos temperatūros apšvietimas: pavyzdžiui, darbo aplinkoje turėdami šaltą apšvietimą, o svetainėje ir miegamajame – šiltą.

Dar vienas sprendimas yra pasirūpinti elektros jungikliais, leidžiančiais reguliuoti šviesos ryškumą ir temperatūrą. Šiandien jungiklius galime ne tik valdyti patys, bet ir juos užprogramuoti taip, kad norimos apšvietimas tam tikru paros metu persijungtų automatiškai.

Nors karantino metu dažnas darbuotojas persikėlė dirbti iš namų, o dalis kai kuriuos darbus atlieka iš namų iki šiol, ne visi gali sau leisti namuose turėti atskirą erdvę darbui. Todėl dirbama virtuvėje, svetainėje, miegamajame, o šie kambariai turi skirtingą apšvietimą. G. Arajums teigimu, į tai būtina atsižvelgti renkantis darbo erdvę namuose.

Gatis Arajums

„Skirtinguose kambariuose taikomas skirtingas apšvietimas. Pavyzdžiui, miegamajame turi būti šilta šviesa, kurios temperatūra siektų apie 3000 kelvinų. Tokia aplinka netinkama produktyviam darbui, nes joje galvojame apie poilsį ir negalime susikoncentruoti. Vienas iš sprendimų, jei turite dirbti tokiame kambaryje – kuo labiau išnaudoti natūralią dienos šviesą ar turėti bent vieną šviesos šaltinį, kurio temperatūra būtų daugiau nei 4000 kelvinų“, – pataria apšvietimo ekspertas.

Svarbiausia atrasti erdvę, skirtą vien tik darbui

Savo produktyvumą dirbdami iš namų galime kontroliuoti ne tik pasirūpindami tinkamu apšvietimu, bet ir atsižvelgdami į kitus ne mažiau svarbius faktorius. Patarimais, kaip susikurti darbui tinkamą erdvę namuose, dalinasi IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

„Pirmas žingsnis – namuose atrasti vietą, kuri bus skirta vien darbui. Taip bus ne tik patogiau atlikti svarbias užduotis, bet ir lengviau atskirti darbą nuo poilsio. Pritaikykite šią erdvę savo individualiems poreikiams. Net jei neturite atskiro darbo kambario ir tenka dirbti miegamajame, svetainėje ar net virtuvėje – atskirkite darbo vietą bent vizualiai, kad būdami čia jaustumėtės lyg atėję į biurą. Jei ir to padaryti nepavyksta, į pagalbą galima pasitelkti mobilius baldus: stalą ir kėdę su ratukais ar kilnojamus daiktų laikymo sprendimus. Keisdami jų vietą, galėsite pritaikyti tą pačią erdvę ir darbui, ir poilsiui po jo“, – pataria E. Nemanė.

Anot specialistės, jei tenka ilgas valandas sėdėti prie kompiuterio, labai svarbu pagalvoti apie darbo vietos ergonomiką. Viskas prasideda nuo patogaus rašomojo stalo ir kėdės.

Darbo vieta

„Dažnai taupydami vietą svetainėje ar kitame kambaryje darbui renkamės kuo mažesnį staliuką. Tačiau stalas, ant kurio telpa tik nešiojamasis kompiuteris ir užrašinė, greitai gali „aplipti“ daiktais ir ilgainiui taps netvarkingas. Idealiu atveju reikėtų rinktis didesnį ir reguliuojamo aukščio stalą, prie kurio galima dirbti tiek sėdint, tiek atsistojus. Keisdami padėtį, geriau jausitės ir ne taip greitai pavargsite“, – teigia specialistė.

Ji taip pat pažymi, kad patogi kėdė prie stalo nebūtinai turi užimti daug vietos. Tai gali būti reguliuojamo aukščio ergonominės biuro kėdės su juosmenine atrama, porankiais; tačiau ir įprastoms biuro kėdėms galima rasti alternatyvų.

„Alternatyva įprastoms biuro kėdėms – aukštos taburetės, kurias ypač patogu naudoti kartu su keičiamo aukščio stalais. Sėdint ant jų, palaikoma taisyklinga laikysena, stiprėja raumenys ir stuburas. Taburetės sėdynė sukasi, todėl kūnas nuolat juda, o tai naudinga ne tik gerai savijautai, bet ir produktyvumui.

Kita vertus, norint patogiai dirbti, nebūtina pirkti naują stalą ar kėdę. Palengvinti ilgas valandas prie darbo stalo padės kaklo ir juosmens pagalvė su putų poliuretano užpildu – turint ją, bet kuri kėdė taps šiek tiek patogesnė. Dirbant pravers ir monitoriaus laikiklis su stalčiumi – turėsite papildomos vietos smulkiems daiktams laikyti, o monitorius bus patogesniame aukštyje, todėl mažiau pavargs kaklas ir pečiai“, – sako E. Nemanė.

Svarbu užtikrinti tvarką: paprasti sprendimai duos daug naudos

Darbo erdvėje būtina pasirūpinti tinkamu apšvietimu – nuo jo gali reikšmingai priklausyti mūsų produktyvumas ir susikaupimas. Anot E. Nemanės, gerai apšviestoje patalpoje lengviau susikaupti, o akys ne taip greitai pavargsta, ypač jei apšvietimas natūralus.

Darbo vietą geriausia įrengti prie lango, tačiau jei tokios galimybės nėra, atstoti saulę gali ir LED šviestuvai, kurių spektras primena natūralią dienos šviesą. Ant darbo stalo taip pat pravers papildomas šviestuvas, kurį galima nukreipti tiksliai ten, kur tuo metu reikia. Kai kurie staliniai šviestuvai atlieka ir dar vieną funkciją – juose įmontuoti belaidžiai įkrovikliai leidžia patogiai krauti telefoną ar kitus prietaisus“, – sako E. Nemanė.

Eimantė Nemanė

Specialistė pažymi darbo vietos tvarkos svarbą. Turbūt visi žinome, kaip gali būti lengva prarasti motyvaciją dirbti, kai ant rašomojo stalo nepavyksta rasti kokios nors skubiai reikalingos smulkmenos, o dėmesį blaško daiktai be vietos ir netvarka.

„Norint, kad darbas iš namų eitųsi sklandžiau ir visi daiktai prireikus būtų po ranka, į pagalbą galima pasitelkti įvairių daiktų laikymo sprendimų: atvirų, uždarų ar net rakinamų. Įvairių dydžių dėžės, dėtuvės ir dokumentų dėklai padeda greičiau susitvarkyti po darbo dienos ir lengvai viską rasti kitą rytą, o tai ypač aktualu, jei darbo vieta įrengta bendroje erdvėje, pavyzdžiui, svetainėje. Svarbiausia, kad toks darbo vietos atnaujinimas prieinamas daugeliui – sprendimo kaina gali nesiekti nė euro“, – teigia E. Nemanė.

Vienas iš sprendimų tvarkai palaikyti – jei norisi svarbius užrašus ar kanceliarines priemones turėti šalia ir neapkrauti stalo, dalį jų galima laikyti ant perforuotosios lentos.

„Virš darbo stalo taip pat galima pakabinti sieninių lentynų, suteikiančių daugiau vietos daiktams laikyti – tuomet patį stalą galėsite rinktis paprastesnio dizaino, be stalčių ar lentynėlių. Jei namuose neturite nuolatinės darbo vietos, patogus sprendimas – vežimėlis su ratukais, kurį galima nustumti į bet kurį namų kampą ir taip turėti visas darbo priemones ten, kur reikia: virtuvėje, valgomajame ar kitame kambaryje“, – pataria E. Nemanė.

Norint turėti daugiau privatumo ir atsiriboti nuo aplinkos triukšmo, E. Nemanė rekomenduoja pasitelkti rašomojo stalo sieneles, kurios padeda sukurti jaukesnę ir tylesnę darbo vietą.

„Įvairios pertvaros ne tik užstoja aplinkos vaizdus, bet ir sugeria garsą. Be to, tai gali būti puikus fonas vaizdo skambučių metu, jei norite paslėpti už jūsų nugaros esančius žmones ar daiktus. Panašaus efekto galima pasiekti ir naudojant užuolaidas arba lentynas“, – sako specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją